Monday, July 2, 2012

SLEEP AID

Perlu ke sleep aid untuk baby? Kalau kat Malaysia ni, besanya guna buaian. Tapi bila baca artikel2 yang ditulis tentang bahaya nya penggunaan buaian… sebab risiko kecederaan dan juga kesan pada brain baby sbb hayunan yang kuat… saya rasa lebih baik kita jauhkan diri dari beli buaian.

Kalau ikut buku yang say a baca, sleep aid adalah “something to associate the baby with sleep time”. Kalau kat western countries, diorang siap ada “white noise machine”. Boleh Tanya encik google apa itu white noise.

Kenapa perlu sleep aid? Supaya anak2 tau yang bila mereka ‘diberikan’ sleep aid tu, maksudnya itu adalah masa mereka perlu tidur. Believe it or not, byk babies yang bila diberikan ‘sleep aid’ mereka dan diberikan suasana tidur, mereka automatic rasa mengantuk dan start menguap..sedangkan sebelum tu aktif je. Well, it also happened to my twins.

Ada parents yg sediakan special kain (kecil), soft toy.. yg diberikan pada baby masa nk tidur. Ada jugak pasang specific music untuk bagi anak senang tidur… kt Malaysia ni pulak kita selalu dengar ibu2 berzikir sambil dodoikan anak

Saya dan suami pulak memilih untuk membeli baby bouncer as our sleep aid. Ada jugak yang beri nasihat kat kami untuk elakkan guna bouncer, less gadget is better katanya. Tapi untuk org yang anak sorang je memangla mudah, boleh nk tepuk anak tu smpai 30min utk tidur. But for us, we don’t have much time and energy. Bouncer pun kami beli from new Zealand. Beli yang basic je. Yang rocker jual kt msia ni, sebenarnya tak berkesan sangat. Mula2 bolehla anak tidur dlm tu, tp bila dh besar, rocker tu dh tak berkesan.



~ bouncer versus rocker... bouncer tetap paling berkesan until now... ~


Alhamdulillah, bouncer yang kami beli tu sgt berkesan. Boleh support smpai 13kg. Tidurkan twins atas tu..less than 15min je diorang dh tidur. Yang lawaknya… walaupun sebelum tu diorang aktif, bila angkat and letak atas tu, boleh pulak tiba2 menguap dan drowsy. Well, that’s what I call as a very good sleep aid. Setiap 2-3 jam sekali, kami akan letak diorang atas bouncer n rock them to sleep,kdg2 kna paksa nap jugakla..and it works like magic!. So waktu siang memang diorang ada consistent nap time. Malam pulak, 7pm bawak masuk bilik gelap n sunyi, then start rocking atas bouncer. Alhamdulillah, kejap je diorang dh tidur and both of them boleh tidur pada masa yang sama… tapi guna 2 bouncer la jawabnye…ataupun take turns.

Bouncer tu pn guna just untuk bagi diorang ngantuk. Bila dah drowsy/start tidur, kami akan angkat and letak atas tilam. Tepuk2 sket…done! Pasal travelling, mmg leceh jugakla nk ngangkut bouncer tu. Sbb tu kami beli yg basic je, bleh pasang n sambung. Plus tak consume big space. Biarla apa org nak kata, yang penting twins senang nak tidur dan boleh tidur on time dengan adanya bouncer tu. Orang yang mengata tu pn..diorang sendiri struggle nk tidurkan anak kecik diorang.

Tapi bila anak dah capai setahun ni..diorang boleh tidur malam tanpa bouncer. Bawak je masuk bilik yang betul2 gelap dan sunyi on time… then kasi susu. Kejap je diorang dah tidur. Training awal2 tu yang penting. Bila dah besar sket, diorang dah get used to their sleep routine, sleep aid tu dah tak perlu lagi.

Terpulanglah nak cari sleep aid atau tak. But worth to try. It works for us..amazingly. Dan kami pun xperlu bazir masa dan tenaga untuk tidurkan anak. Even kalau malam2 diorang terjaga dan nak main..letak je atas bouncer tu, kejap je diorang akan tidur semula. So, xdela masalah anak bangun malam2 untuk main. Kami pun dapat tidur dengan tenang sampai esok pagi….

2 comments:

  1. Xnk jual preloved bouncer ke? Email me at fiqa_o@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. x jual...simpan utk next baby :p

      Delete