Thursday, May 31, 2012

Susu Soya Formula - Sedikit Perkongsian





Susu formula berasaskan soya adalah alternative bagi bayi yang mengalami lactose intolerance dan tidak boleh mengambil sebarang susu lembu (cow based formula). Ada juga sesetengah ibubapa yang memilih untuk memberi susu soya fm kepada anak sejak kecil kerana lebih selesa denagan unsur tumbuhan dari unsur haiwan. Jadi, adakah susu soya atau susu lembu alternative terbaik bagi susu ibu? Jawapannya, kedua-duanya bukanlah alternative terbaik utk susu ibu. Alternatif terbaik adalah susu kambing formula kerana susu kambing yang paling hamper proses kejadiannya dan kandungannya dengan susu ibu. Jika anak anda allergic kepada susu lembu, jangan tukar ke soy based fm dulu, tp cubala susu kambing fm. Sbb ramai yang ingat anaknya lactose intolerant, tapi sebenarnya anak nya “cow protein intolerance” . Oleh itu susu kambing adalah alternative yg jauh lebih baik dari soy fm…dan harganya pun sama mahal je dgn soy fm.
Okay, pasal susu kambing tu, nanti bila2 saya tulis balik kenapa saya katakan it is the best alternative for breast milk. Ada research yg banyak utk proof pasal ni dan ada research papers from DGC yang saya simpan di rumah buat rujukan.
Kali ni saya nak share kenapa soy fm bukanlah susu terbaik untuk anak anda berbanding cow’s milk. But bear in mind…goat’s milk infant formula is still the best alternative for babies. Ada orang query pasal ni kat fb group, kebetulan minggu lepas saya memeriksa literature pasal tofu in babies sebab encik suami kata dlm buku nutrition cakap jgn kerap bagi soy products kat babies…. Bahaya. Setelah membuka beberapa research papers, kesimpulannya soy milk formula tidak bagus kepada babies kerana substances yang hadir dalam tu.. isoflavonoid yang terdiri daripada genistein, daidzein etc, dan juga phytoestrogens, semuanya dalam level yang tinggi.
Daripada 54 muka surat artikel yang ditulis oleh FDA (Food and Drug Administration), dinyatakan bahawa:
“doubling of risk for autoimmune thyroiditis in children who had received soy formulas as infants compared to infants receiving other forms of milk”
- risiko untuk mendapat masalah thyroid di masa hadapan 2 kali ganda berbanding bayi yang tidak minum susu soya
“The serum levels of isoflavones in infants receiving soy formula that are about five times higher than in women receiving soy supplements who show menstrual cycle disturbances, including an increased estradiol level in the follicular phase”
- bayi yang minum susu soya, di dalam darahnya mengandungi 5 kali ganda kandungan isoflavones berbanding wanita yang mengambil soya suplement . Wanita yang menerima supplement ini mengalami masalah menstrual dan peningkatan hormone estradiol kerana menganbil suplemen soya. Bayangkan kalau bayi tu 5 kali ganda tingginya… apa agaknya yang berlaku dalam badan dia?
“genistein and other isoflavones can have adverse effects in a variety of species, including humans”
- Genestein dan isoflavones lain di dalam soya telah menunjukkan pelbagai kesan buruk dalam pelbagai species binatang (melalui kajian makmal), dan manusia juga tidak terkecuali
“Estrogenic and goitrogenic drugs are regulated by FDA, and are taken under a physician's care. Patients are informed of risks, and are monitored by their physicians for evidence of toxicity. There are no similar safeguards in place for foods, so the public will be put at potential risk from soy isoflavones in soy protein isolate without adequate warning and information”
- Sebarang ubatan yang mengandungi estrogen dan goitrogen (isoflavone) dikawal rapi oleh FDA dan dibawah pemerhatian doctor. Pesakit diberikan maklumat sepenuhnya mengenai risiko ubat2 ini dan doctor akan monitor sebarang kesan toksin. Tetapi kehadiran bahan2 ini dalam makanan tidak dikawal oleh mana2 pihak, jadi orang awam berada dalam risiko daripada isoflavones dalam susu soya tanpa mendapat maklumat dan amaran yang cukup.
“While isoflavones may have beneficial effects at some ages or circumstances, this cannot be assumed to be true at all ages”
- Walaupun banyak juga research yang menunjukkan kebaikan isoflavones, namun hal ini tidak boleh di dianggap benar pada setiap peringkat umur. Basically, kalaupun bagus utk orang dewasa, tak bermaksud ia selamat untuk bayi.
Kesimpulannya, susu soya fm tidak selamat untuk long term use oleh bayi. Susu lembu jauh lebih selamat dan susu kambing infant formula (bukan fresh milk tau) adalah yang terbaik. Sesiapa berminat nk baca full artikel dari FDA ni (54 pages) dan juga research papers/artikel lain yang membincangkan perkara yang sama, boleh email kat saya. Nanti saya hantarkan copy. Untuk dapatkan artikel ni, kena bayar, jadi mungkin pembaca semua tak boleh access artikel ni online melainkan anda dapat access research database. Sharing is caring J
(Artikel tersebut ditulis oleh Daniel M. Sheehan, Ph.D. dan Daniel R. Doerge, Ph.D dari Food and Drug Administration, National Center For Toxicological Research)

- sebarang persoalan boleh email kepada hanisahazhari@gmail.com -

158 comments:

  1. Salam..sy ingn brkongsi mslh ini dgn kak Hanisah..erm,ank sy skrg brusia 4bulan stengah..sjk 3 buln sy start cmpur bf ngn sf untk ank sy..1st sy bg ssu anmum..slps 4 hri myusu bdn bby sy naik tanda2 kmerahan mcm alergi..jd sy prg ke hsptl n doc bgtau y ank sy bkemgkinan alergi ssu..jd,suami sy mnyarankn spy mncba mmberikn ssu soya kpd ank sy..jd sy blikn isomil n utk pgthuan akak,bby sy dh hbskn isomil sbyk 2 tn kcil n 1 tin bsar..lps tu,suami sy bru realise y ssu soya x elok untk pkmbangn otak bayi..jd sy skrg mncuba susu s-26 SMA Gold..tp ssu ni jgk mngndungi ssu lmbu dan soya..

    ReplyDelete
  2. sy pn xfhm y doc suruh bby mnm soya dan bukannya goats milk. belambak reserch yg menunjukkan susu kmbg menyerupai susu ibu dr segi komposisi dan cara dihasilkn. babies biasanya bukan lactose intolerance, tapi kebanyakannya allergic kpd protein dlm susu lembu. sbb tu worth try susu kambing dulu, sbb protein dlm tu berbeza dr susu lembu, malahan lebih menyerupai susu ibu. since soy based ni mmg proven xbagus, worth try susu kambing kalau mampu. go for karihome ke, or any brand yg ada formula utk baby below setahun. below setahun xleh amik yg pure, sbb electrolyte dlm pure milk xsesuai utk baby. sbb tu kna beli yg formulated below setahun, sbb diorang dh "betulkan" supaya sesuai dgn baby. lepas setahun, bleh consider yg murah sket like purenat atau mana2 100% pure goats milk. discuss dgn husband dulu, sbb goats milk ni mmg pricey. boleh jugak try guna susu kmbg utk seminggu dua, then slowly introduce balik susu lembu in a small amount dulu. tgk still allergic atau x. cthnya: dlm sebotol susu..3sudu susu kmbg, 1/2 sudu susu lembu. tgk dlm seminggu..kalau ok, slowly increase the amount of susu lembu. my best advice is, elakkan la susu soya...sbb proven x elok utk baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... baby girl sy lani dh 9bln. Fully bf tp x cukup stok. Pernah try karihome tp baby muntah after half an hour dia minum. Susu anmum & bbrpa jenama susu lembu lain pun sama. Akhirnya top up dgn air zam2 sbb x berani nk bg susu soya

      Delete
    2. Salam... baby girl sy lani dh 9bln. Fully bf tp x cukup stok. Pernah try karihome tp baby muntah after half an hour dia minum. Susu anmum & bbrpa jenama susu lembu lain pun sama. Akhirnya top up dgn air zam2 sbb x berani nk bg susu soya

      Delete
    3. Salam... baby girl sy lani dh 9bln. Fully bf tp x cukup stok. Pernah try karihome tp baby muntah after half an hour dia minum. Susu anmum & bbrpa jenama susu lembu lain pun sama. Akhirnya top up dgn air zam2 sbb x berani nk bg susu soya

      Delete
    4. Salam... baby girl sy lani dh 9bln. Fully bf tp x cukup stok. Pernah try karihome tp baby muntah after half an hour dia minum. Susu anmum & bbrpa jenama susu lembu lain pun sama. Akhirnya top up dgn air zam2 sbb x berani nk bg susu soya

      Delete
    5. Salam... baby girl sy lani dh 9bln. Fully bf tp x cukup stok. Pernah try karihome tp baby muntah after half an hour dia minum. Susu anmum & bbrpa jenama susu lembu lain pun sama. Akhirnya top up dgn air zam2 sbb x berani nk bg susu soya

      Delete
    6. salam puan siti hussin. boleh email saya di hanisahazhari@gmail.com utk sembang2 lanjut :)

      Delete
    7. jika ada yang berminat dengan susu kambing... boleh contact saya terus ditalian 019-3418634 (Pn. Nadia) - agen Susu Kambing Wildan.

      Delete
  3. salam kak hanisah...
    bby zura skrg umur 4bln...tp ms umur dia 2bln..bby zura elegic susu lembu...zura dh abis kan 1tin kecik isomil n 2tin besar isomil..skarg msk tin ke 3 besar pulak..tp bby zura sembelit...najis dia jg ketul2..sebelum nie ok je...zura berikan air masak,tp still ketul2 jgk...tp ms meneran buang air besar dia x nangis n buntut dia pn x merah...perlu ke zura tukar susu lain..brand ape yg sesuai yg x bg bby zura sembelit n bby sentiase cergas dan pintar..tlg ye kak hanisah..tq...tlg reply kt email azura_siongheng@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zura,anak ina pun mcm zura juga..sekrang ank zura minum susu ape?

      Delete
    2. Salam zura..anak sy pown mcm tu..sembelit ketul2..menangis2 seharian..esok nye baru keluar..tu pun menangis lg sb meneran skit..npk bontot mcm luka skit..then,sy terus cari susu kambing..kelmari bru beli..semlm terus berak dan stool dia sgt soft..baby siap bole gelak lg masa tgh teran..bby sy 2 bln..n tiap kli die hsp susu kambing tu,asyik kentut jew..kahak die pown da kurang..alhamdulillah..sy beli susu kambing karihome for infant..try la..worth it..cume agak pricey skit..

      Delete
  4. salam kak hanisah..
    anak saya baru 3 bulan minum susu anmum..so far satakat ni ok la xde massalah dari segi berak..cuma dia kurang minum susu,,kalau lapar sgt baru minum..saya ingat tukar pada susu kambing..ada baca kat web karihomee..ok ke kalau bagi jer bb minum sbb org tua2 ckap susu kambing ni panas???

    ReplyDelete
  5. Very good insights..thank you for sharing dear

    ReplyDelete
  6. susu kambing yg ada kat pasaran brand apa yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau below setahun...guna Karihome sbb full cream goats milk x sesuai utk bawah setahun. Karihome ni specially formulated utk below setahun.Kalau dh setahun, boleh bagi yg full cream mcm purenat ke, n few brands lagi kt pasaran. even hi-goat pn ok, sbb full cream. cuma after setahun la

      Delete
  7. salam, tolong emelkan saya full artikel dari FDA ni (54 pages) dan juga research papers/artikel lain yang membincangkan perkara yang sama: stutroop@yahoo.com

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm... dh sent to ur email :)

      Delete
  8. Salam...alhamdulillah, baby saya sblm ni asyik muntah bila minum fm...mcm2 susu anti regurgitation dah try tp still muntah, last2 terfikir, knpalah tak try susu kambing...sarch kat internet, jumpe pasal karihome and syukur....baby dah tak muntah...syukur pd Allah....boleh x emailkan jugak artikel 54 pages tu kat nurizan2581@gmail.com...tq hanisah

    ReplyDelete
  9. Salam.di kl mana nak dpt susu purenat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. di kedai baby store, cold storage, village grocer, jaya grocer, jusco.... dan hypermarket terpilih

      Delete
  10. wslm. di kedai baby store, cold storage, village grocer, jaya grocer, jusco.... dan hypermarket terpilih

    ReplyDelete
  11. Oo terima kasih.sy br beli karihome dlm sejam lepas.sy tgk ingredient dia mcm complicated aje.dia sama mcm purenat juga ke, susu kambing segar yg diproses menjadi powder?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy lg prefer karihome, sbb specially formulated for babies. purenat tu pure milk, so x sesuai bg below setahun. if mampu, go for karihome. purenat is a cheaper option, tp utk setahun ke atas je. lgpun purenat susah sket nk dissolve, so agak messy

      Delete
  12. Anak sy dah setahun lebih.smlm sy bancuh karihome n rasa agak manis,lain dgn susu kambing segar yg sy selalu beli,nubian. Sy baca purenat tu kena bancuh dgn air biasa,bukan air suam.btw,terima kasih ats perkongsian puan.sgt membantu sy yg sedang cari alternatif kpd susu ibu. :-)

    ReplyDelete
  13. salam..maaf ye mengganggu..cuma nak maklumkan skg dh ada produk muslim susu kambing dalam botol 650g rm45..namanye susu kambing fitrah life keluaran fitrah power resources di bangi..mmg takda bau kambing dan tidak ditambah gula..blh call@sms sy 0123534035 untuk dapatkan harga promo..tq..jom hidupkan pemakanan sunnah..insya allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusla mcm tu. option mudah dan dpt bantu produk bumiputra :)

      Delete
  14. as salam....
    perkongsian yang bagus,boleh emailkan ke saya artikel 54m/s tu.. saya nak baca jugalah. intersting! rosmawati.bajuri@gmail.com.

    tq!

    ReplyDelete
  15. salam,
    sy cuma nk tahu.karihome bkn ke utk 1 thn ke atas?sy tgk lam web dia x de pun utk bayi.klu ade leh x bgtau psl produk ni.thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada. tgk website ni. dia distributor for karihome kt msia. if ada peluang. g expo baby 30nov-2 dec nnt. besanya diorang bkk booth... bleh tanya byk http://www.babydash.com.my/products/formula/karihome-1/karihome-infant-formula-400g-step-1.html

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. as-salam, sy tgk kat website karihome...takde mentioned susu tu utk bwh sethn ...yg ada sethn ke atas (1-3thn) dan 4-11 thn.

    ReplyDelete
  17. dekat tin tu mmg ada tulis newborn smpai 6 bulan. sy ada tanya jugak kt booth karihome dulu, sy mntk sample utk anak below setahun. dia ckp regulation malaysia xleh promote susu formula below setahun. so, xleh bagi sample utk baby below setahun jugak.maybe sebab tu diorang xletak dlm website. try send enquiry to the web, they will give a better explaination

    ReplyDelete
  18. Salam,

    Karihome ada step 1 for infant. Saya beli kat Kedai Ubat Cina. Murah sikit. Alternatif lain boleh order kat website babydash.

    ReplyDelete
  19. Sy rasa sgt ssh hati bila baca artikel puan kt atas,,ank sy minum susu soya dh almost 2years nw,,anyway tq byk2 sbb sudi share,,,agak2 ok x kalau sy switch to higoat?ank sy br 2thn

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. maaf lambat reply. above setahun...mana2 susu kambing should be ok. higoat tu full cream milk, jadi mmg boleh bagi selepas anak setahun

      Delete
  20. Assalam..good info sharing..
    Anak sy berusia 2bln dan susu formula pertama yg sy beri ialah susu b'asaskan soya.Dctr ckp anak sy allergic to smthng coz de tompok2 putih di muka n leher.ok ke klu sy beri anak sy susu kambing instead of susu lembu?ok ke susu kambing utk tumbesaran baby?de side effect mcm cirit birit,sembelit or muntah2 tak to baby yg mnm susu kambing?

    ReplyDelete
  21. salam,

    nak tanya sikit, ape susu formula yg bgs untuk baby yg berusia 0-6 bulan? susu kambing boleh guna ke untuk pekembangan bayi? sebab susu isteri saya tak cukup untuk bayi...

    reply di mzfahmi@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam,

    Boleh emailkan 54 article ke Ranita@Sakra.com.my
    Bb saya baru 3 minggu n minum s26. Kamay susu kambing lagi berkhasiat, saya ingin tukar.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  23. Just for sharing... anak sulung saya memang lactose intolerence... spt biasa, doktor mesti suggest minum susu soya... saya memang beri dia minum susu soya isomil... lepas minum susu soya dalam jangka masa yg lama, saya dapat kesan, anak saya mempunyai nafas yg berbau busuk... dia mengalami batuk yg berterusan... kemudian disusuli dgn demam... perkara ini sentiasa berulang, batuk, demam, sembuh sekejap, then batuk, demam semula... kemudian, naluri ibu saya terdetik, mungkin susu soya lah puncanya... saya stop anak saya daripada minum susu soya... dah alhamdulillah, nafas dia sudah tidak berbau busuk, tak batuk2 lagi spt dulu... sblm setahun, saya beli karihomme... tp memandangkan usia dia dah 2 tahun, saya beli jenama hi goat... alhamdulillah... anak saya sihat walafiat sejak minum susu kambing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for sharing my dear. perkara ni bukan testimonial sahaja, tp memang kajian dh menunjukkan soy fm x selamat utk babies dan susu kambing adalah yg terbaik selepas susu ibu. hebatnya propaganda barat yang menyorokkan fakta sebenar. tapi alhamdulillah makin byk kajian dh buktikan bahaya soya dan seluruh dunia dh mkn byk orang tau hal ni. keep on sharing your experience and the info that you know...moga Allah mengurniakan pahala dan memberkati hidup :)

      Delete
    2. Salam, anak saya berusia 2 tahun 2 bulan.ada eczema.baru2 ni tukar pada karihome.malangnya,dia reject setelah 2 hari ambil.meragam..ada tips tak untuk kekalkan dia dengan susu ni.jika saya nak try higoat pulak camne cara pengambilan?saya pernah diberitahu sekali ambil tak boleh 1 sachet terus?
      .

      Delete
    3. salam. mmg biasanya baby akn reject jika beri susu baru sbb rasa mmg lain. apa yg puan boleh buat... slowly kenalkan susu tu.contohnya... Day 1-3: 1/4 sukatan karihome dan 3/4 sukatan susu biasa Day 4-6 1/2 sukatan karihome dan 1/2 sukatan susu biasa. day 7-day 10: 3/4 sukatan karihome dan 1/4 susu biasa. day 10 onwards.. sukatan penuh karihome. maksudnya, campur susu karihome sikit dulu dengan susu biasa anak. biar dia xrasa karihome tu. then slowly tambahkan karihome dan kurangkan susu biasa. saya dh try search psl ni...mmg paeds kata okay utk campur..esp anak pn dh 2 tahun lebih. bagus jugak introduce slowly spaya perut anak dpt get used to it slowly. good luck!

      Delete
    4. Terima kasih atas pandangan .

      Delete
  24. Thanks so much. I jumpe ngan dermatologist since my toddler ade sensitive skin prob. Doc suggest gune susu soya. Thank God that I found your article. I penah bagi KariHome kat my toddler tapi susah btol nak cari brand ni, especially mase emergency, banyak outlet da xjual, even AEON pon. So I've to switch to Susu Ilham. Since Susu Ilham ade bace ayat2 Quran tho it's a cow's milk, I rase okay kot?Now, my toddler okay juga with this milk but still ade skin problem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. susu ilham sy x recommend sgt, sbb terlalu mahal sedangkan ingredients dlm tu xjauh beza dgn fm biasa. better go for karihome, beli byk2 buat stok from this website kt bawah ni. company ni x silap wakil karihome kt msia. psl susu ilham, ada sebab lain sebenarnya sy x recommend. sy dh bincng dgn pensyarah USIM psl hal ni, nnt bila2 ada peluang sy share kt blog ni insyallah. pasal masalah kulit tu plak, nanti emel saya kt hanis0221@yahoo.com boleh ke? kita boleh bincang how to solve the problem. sy pn suffer from severe eczema dan saya buat byk bacaan psl ni. send me an email k? http://www.babydash.com.my/products/formula/karihome-2/karihome-infant-formula-400g-step-1.html

      Delete
    2. Tq sbb share psl susu soya dan kambing.. sgt bermanfaat. Boleh x share psl kenapa x recommend susu ilham..

      hananurzahrah@gmail.com

      Delete
    3. Dear puan hanisah azhari anak saya berumur 7bulan,saya bagi minum susu kambing purenat gold, so far so good,

      Delete
  25. Sis, ank sy berumur setahun lapan bulan..sblm ni die mnum susu lembu biasa tapi tiba2 dia xnak mnum plak..ble bwk jumpe doc, doc pn suggest mnum soya milk..blh dpt khidmat nasihat x sis?
    thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. email saya di hanis0221@yahoo.com boleh?

      Delete
  26. salam, tq atas perkongsian yang bermanafaat..anak saya enzema, sekrg guna isomil, nak tukar kepada susu lain, survey2 tgk susu kambing the best..boleh dptkan khidmat nasihat..terima kasih.

    ReplyDelete
  27. wslm. bagusla...sbb long term guna soy based fm akan menyebabkan eczema lg teruk or berkekalan n susah nk baik. apa2 boleh emel sy di hanis0221@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. nak tanya...kalau baby pramatang boleh ke minum susu ni?

    ReplyDelete
  29. salam...kembar saya start susu karihome semenjak umur sebulan since saya memang tak cukup susu semenjak besalin, actually memang takde susu langsung pun..sekarang dah masuk step 3 karihome cuma kdg2 kat pharmacy & jaya grocer area saya takde stok, for info to all kalau nak cari tempat yg byk stok karihome bole gi area kota damansara area giza tapi kdg2 tak sempat nak tempuh jamm kat area tu,paling murah saya bole dapat step 3 900g is RM81.90 daripada harga standard 85++..kdg2 bole bargain harga lagi sbb byk pharmacy kat situ depend berapa tin kita nak beli..:) so 1 of the pharmacist there recommend utk try purenat..saya baru beli tadi tapi tak berani lagi nak try takut kembar saya tekejut..ada apa2 advise tak from hanis & all yg penah try purenat..sekali sulam balik dgn karihome?..tapi karihome so far alhamdullillah babies saya sihat.. sakit or demam tu tetap ada tapi tak teruk & lama and so far tak penah lagi masuk hospital mcm anak anak officemate saya & perkembangan otak pun sgt baik eg. pagi2 bangun dah nak terus baca buku..ekekeke terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. twins umur berapa ye? kalau dh setahun ke atas... mmg boleh consider purenat atau mana2 goat's milk yang full cream dan bukan formula. mmg lg murah...twins sy pn dulu full bf smpai 10bulan je. then top up dgn fm. bila dh setahun, bg purenat n ebm. purenat mmg jauh lebih murah. boleh consider beli online dgn harga yg murah, esp website ni free delivery utk pembelian above rm100 rasanya ( http://www.redtick.com.my/productdetail.php?prodid=2302 ) utk karihome pulak... dh try cari kt giant? besanya mmg byk kt sana. puan duduk area KL kn? 18-10 januari ni ada motherhood expo kt PWTC, selalunya booth karihome mmg ada. boleh pegi sana n borong byk2 sbb diorang mmg jual murah dr biasa. itu distributor utk msia.... so blehla nk nego mntk murah or free gift kalau beli byk. good luck :)

      Delete
    2. owh, lupa plak nk jwb soalan. boleh je nk campur2 karihome dgn purenat...xde masalah. insyallah baby x terkejut sbb both dari kambing. cuma kalau takut bby xsuka rasa purenat, letak sikit2 dulu.cthnya dlm satu bancuhan, letak lebih karihome dan sikit purenat. then slowly kurangkan sukatan karihome dan lebihkan sukatan purenat. dgn cara ni bbby slowly akan adapt rasa susu yg baru.

      Delete
  30. Karihome..jap lg sy nak cari... baby sya baru 12 hari.. bagi susu fm infalac..tapi muntah terus la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck! cuba buat dilute sikit dulu...kemudian slowly ikut sukatan yg dicadangkan :)

      Delete
  31. terima kasih hanisah, saya dah start bagi dah kat kembar saya,so far dorang ok jer..umur dorang setahun 2 bulan dah ..at least ada alternative lain selain karihome..kalau ada product susu kambing yang lain untuk umur dorang please share ye with us..insyaallah so far me & husband memang nak proceed dgn susu karihome..fyi, the reason we start dgn susu kambing sebab dulu my 2nd twin ada masalah buang air besar,kadang2 samapi 3 hari tak buang air besar,seblum karihome we all ada try lactogen 2 minggu & snow 2 minggu..tak experience masa tu so bawak baby pegi jumpa doc, dia suruh try Novalac AR tapi mcm tak confident pulak sebab 2nd twin dulu kalau nak kasi dia poo poo tepaksa angkat kaki dia baru bole keluar, so i google tgk ramai kata susu kambing paling elok , lagi pulak ikut sunnah nabi pun minum susu kambing, then ktorg cari la karihome, alhamdullillah lepas bagi susu tu esoknya adik tu terus business berjalan lancar..tiap2 hari dia poo poo.. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome :) mmg kalau ikut kajian pn, susu kambing plg bagus selepas susu ibu. ada sy post kt blog saya psl kelebihan susu kambing. saya pn bagi jugak kt twins minum hi-goat. esp masa travel sbb dlm sachet. so, sekali bancuh tu boleh dpt sebotol besar yg 9oz tu. mana2 susu kambing yg pure patutnya ok. cek ingredients...asalkan xde bahan tambahan means ok la. make sure bahan dia 100% susu kambing. btw..twins saya pn umur setahun 7 bulan.. sebaya la diorang :)

      Delete
  32. salam sis.. ank sulung sy dh 1y4m.. dlm smgu dua ni br sy knalkn susu halib sbb sy skrg tgh pregnant 24w tp still maitain bf..cuma dh dikurangkn sedikit bf.. b4 ni mmg fully bf..sy mmg nk bg susu kmbg instead susu lembu cuma mslhye skrg sy tnggal d jepun.. n susu halib tu sy dpt sbb mak sy ada dtg sekejap mggu lpas.. n sy dpt tau tntg karihome tu pun 2,3 ari sblom mak sy dtg sini jd xsempat utk sy order online utk pos ke rumah mak sy..sy akn blk bersalin d mlysia pd bln 3.. smntara nk blk mlysia, bole x sy cmpurkan susu halib tu dgn susu kambing jenama akhil hay yg sy beli utk kegunaan sy mengikut sukatan contoh yg ada sis berikan dlm slh satu komen di ats? sy nk biasakn ank sy dgn susu kmbg, so bila blk mlysia sy nk tukar ke karihome.. jazakillah sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya rasa insyallah xde masalah. kalau sama2 susu kambing even berbeza jenama... xde masalah untuk campur. even kalau susu kambing campur dgn susu lembu pun boleh. sy ada baca nasihat dari paeds pasal ni..katanya memang ok. cuma kalau campur susu kambing/lembu dengan susu soya mungkin x sesuai..sbb haiwan versus tumbuhan. selamat mencuba dan all the best with ur labour! :)

      Delete
    2. jazakillah sis ats nasihat yg diberikan.. 😄 semoga Allah saja yg dapat membalasye..

      Delete
  33. salam..nape yer sis x recommend susu ilham. sbb sy br bg anak sy susu ilham. sblm ni susu karihome. tukar pun sbb kl kat umah mg liat sgt nak minum susr. kat nurseri ok. tp bila tukar nampak ada perubahan. selera makan bertambah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. susu ilham tu takde masalah...sy bukannya x rekomen, cuma cara promotion dan apa yg diorang claim tu saya x setuju...inipun selepas saya berbincang dengan pensyarah dari USIM dan USM. kalau anak sesuai dan nampak perubahan positif...saya rasa tiada masalah. ok je teruskan...especially kalau anak jenis fussy, better jgn tukar2 susu, nanti susah pulak kn? :)

      Delete
  34. owh...ok! sbb kami br je start bg kat anak. dlm susu tu mcm ada sinar2 kristal. org kata tu sakrosa. takut plak tu gula...nt share ye pasal susu ilham y yg dibincangkan dgn pensyarah tu! nak tau jugak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tgk kt ingredients...mmg most formula milk ada added sugar..sama ada sukrosa, fruktosa, glukosa. yang memang tiada ialah fernleaf dan anmum (setahu saya). Saya dh berjaya post kt blog ni pasal kenapa saya tak setuju dgn produk2 mcm susu ilham ni :)

      Delete
  35. Salam,anak sy lahir pramatang..saya cmpur bg bf n fm. Susu fm sy beri die minum susu similac neosure utk tmbhkn brt die..slps 3bln brt da nek 4.3 kg.susu ape yg ssuai utk ank sy?blh ke bg susu kambing tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. puan ada email saya jugak kn? saya dh reply melalui email... harap jawapan saya membantu :)

      Delete
  36. nak tanya, ank sy dh 9m, minum susu ibu sahaja. skrg ni susu sy dh x cukup utk buat stok. sy dah beli karihome dan cuba bg kt dia tapi dia tolak. kat rumah pengasuh dia kurang menyusu. skrg ni sy dpt bekalkan susu utk dia sehari hanya 12oz shj. tapi takpe lah sbb dia dh mkn bubur..

    masalahnya boleh ke saya campo susu ibu ngn karihome? sebab nya doc ckp anak sya kurang darah, hb dia pun rendah. harapan saya bile check up bln 4 nanti hb dia dah naik la..
    time kasih.

    ReplyDelete
  37. sori, maksud saya campo susu karihome dalam susu ibu. boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak berapa pasti. maybe ok jika keduanya pada suhu yang sama. tapi saya tak pasti jika nutrient dlm suus ibu akan musnah jika dicampur bahan lain. sbb sedangkan jika letak dlm bekas yg salah atau di panaskan suhu tdak sesuai juga akan musnahkan sesetengah nutrient. Jadi, saya tak berani nk komen. Tapi, jika baby minum keduanya dalam botol berlainan..should b ok

      Delete
  38. salam.pn boleh pn email pada saya journalvyg 54 pgs tu.terima kasih banyak.hajar_hajat@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. salam.pn boleh pn email pada saya journalvyg 54 pgs tu.terima kasih banyak.hajar_hajat@yahoo.com

    ReplyDelete
  40. salam..tolong emailkan artikel berkenaan pada sy boleh tak... aquaria_2409@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  41. salam, sy pun nk baca artikel berkenaan.boleh emailkan saya, edaein@gmail.com ^_^

    ReplyDelete
  42. salam puan.. saya mmg ada bnyk terbaca kebaikan mengenai susu kambing karihome ni. anak lelaki saya sekarang baru 3 bulan..saya mmg full bf dia... berat lahir dia 3.06. tapi after 3month pon berat dia naik 3.2 je..saya nak mintak pendapat puan patut ke saya campur dgn susu kambing karihome ni sbb kandungan dia sgt hampir dgn susu ibu kan..berapa kali sehari saya patut bg susu kambing pada baby saya walaupon dia masih bf lagi? Harap dpt share..thanks puan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...saya tak begitu expert mengenai weight gain bagi new born babies. mungkin puan boleh consult paeds utk tahu ttg weight gain yg sesuai. Kalau dia full bf, rasanya better jgn campur dgn susu lain lg. utamakan bf dulu selagi mampu. Baby feed on demand x? mungkin juga puan boleh hubungi pakar penyusuan atau join forum susuibu.com utk mintak pendapat mengenai cara meningkatkan kualiti susu ibu yg badan puan hasilkan. Mungkin puan boleh control pemakanan supaya badan hasilkan susu yg lebih kandungan lemak bagi baby gain weight. wallahualam

      Delete
  43. Saya bukan nak takut mommy sekalian tp sy nk share pglmn seorang rakan office yg ads mslh cyst dan sukar hamil. Dia juga pernh ceritakn pd sy yg dia lsctose intolerrance. Mngkin ini kbtln tp sdkt sbnyk cerita benar ni dh suport study case yg puan hanisah quote di sini.anak sy juga disahkn lctose intlrnce sy akn start karihome tu insyaallh dlm ms tdkt sbb ebm dh hbs stock...thanks for good post puan hanisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. thank you for sharing. boleh saya tau macam mana doktor diagnose anak puan lactose intolerance? byk doktor yg simply kata baby lactose intolerance sbb xleh minum susu lembu. sedangkan kajian menunjukkan kebanyakan baby sebenarnya intolerance kpd protein susu lembu...dan bukannya lactose dalam susu. jika puan mencuba karihome atau mana2 susu kambing lain, dan anak puan xde masalah... most probably anak puan cow's protein intolerance. sbb jika baby benar2 lactose intolerance.. both susu lembu dan susu kambing dia xleh makan. sbb komponen lactose dlm lembu dan kambing adalah sama. yg berbeza adalah protein....

      Delete
  44. sis.your article is really helpful.
    semlm saya baru jer dpt result blood test (allergic test) sbb anak saya ygberumur 6bulan doc bgtau ada atopic eczema.
    selama ni full bf, tp baru-baru ni kerja mmg sgt sibuk sampaikn balik pun almost midnight n stock susu habis terus.
    so saya terpaksa top up dgn fm enfalac A+..
    tak sangka tetiba bnyk je ruam..we did blood test dua minggu lps and paed bgtau anak saya allergic susu lembu dan telur.
    baru je tadi beli isomil.huhuhu.
    takpelah mungkin lambat sikit trgerak hati nk google.
    boleh sis share dgn saya artikel tu dan jugak anything about eczema?
    semoga Allah membalas budii baik sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. yes..soy fm mmg related to eczema. how severe baby eczema? puan boleh email saya di hanis0221@yahoo.com. nanti kita boleh tukar2 pendapat. saya ni ada eczema yg teruk, but alhamdulillah skrg well controlled. maybe ada mende kita bleh share in eczema management :)

      Delete
  45. Salam dear, anak saya 2y6m before this minum fm non surcosa. Baru 2 bulan minum, batuk tak baik-baik, wheezing and rashes tumbuh. I suspect dia allergic to maltodaxtorine dlm fm tu. Sebab dia tak colic pun.

    Then hari ni baru cuba purenat, n dia slowly cuba terima. Tak macam fm sebelum ni, bg je habis.. Btw, pendapat u which one better, fm goats milk or full cream goats milk?

    And pernah dengar tentang susu kambing anugerah? Intake anugerah ni boleh 2times a day je for kids.. I dunno why they say that..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. xberani nk komen. tp sy rasa better yg fm...sbb dh foumulated utk baby plus ada extra nutrient like DHA etc. tp fm mahal...so full cream is a cheaper option :) psl susu anugerah tu...kna tanya diorang sendiri la kot.emel je company tu n ask the reasons...

      Delete
  46. salam...info yg sgt brguna... anak sy baby boy...dah setahun setgh... ..minum susu soya sejak umur 2mggu..doc kata die de eczema..hmmmm...bru nie timbang berat xnaik byk...ke sbb minum susu soya..entahlar...itu yg rajin sgt nak cari info psl susu soya ngn fm nie..mana lg bagus...terjumpa blog akak nie...terbuka mata sy, xtahu plak baby leh minum susu kambing..setahunya panas..terkedu sy baca artikel akak...anak sy dh setahun lebih minum susu soya...sian die.. nampaknyerr kene try susu kambing plak since kata susu nie ke2 trbaik lepas susu ibu n sesuai utk baby yg xleh g ngn protein susu lembu..harap2 berat badan pun bertambah lepas nie...thankz a lot...


    ReplyDelete
  47. Salam, anak sya d dx sbg exzema, sbg alternatif Dr suggest gune susu soya.skrag anak sya dh 10 bln.exzema makin berkurag, tp nyesal juga tidak ketahui mgenai susu kambing for bb sedagkan sya minum susu kambing stp hari. Tq utk info susu soya ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. kebanyakan info yg saya baca... soya akan trigger allergic reaction dan masalah2 lain. eczema tu berkurang mungkin bukan sebab tukar susu soya... sbb eczema in babies besanya mmg akan berkurangan bila dia semakin besar. since soy fm mmg mahal... better amik karihome kn? jauh lagi baik dan harga lebih kurang je dgn doy fm :)

      Delete
  48. salam...anak sy berumur 3 1/2 bulan skrg tiba2 kena rashes kat bdn,kaki n tangan dia...sy ade bwk pg jumpa doc..doc ckp baby sy maybe kena eczema n skrg doc bg sabun n krim utk bby sy..tp smpai hari ni still lagi ade rashes die 2..tp die xde merengek2..mcm x gatal je sy tgk..doc advice jugak sy tukar ke susu lembu hypoallergenic...skrg bby sy minum anmum...die membuang keras n ade bunyi mcm kahak je dlm kerongkong die...mtk advice yerr..adakah bby sy allergik susu lembu...thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. puan boleh emel saya di hanisahazhari@gmail.com boleh? saya akan reply dlm emel....

      Delete
  49. Assalamualaikum..
    Anak saya pun ade ekzema dan alah protein susu lembu.Macam-macam susu dah saya cuba semuanya tak menjadi. And disebabkan artikel yang ditulis oleh pn tentang bahaya susu soya saya pun try lah bagi karihome. Rupanya anak saya bukan je alah protein susu lembu tapi alah juga susu kambing. Lagi teruk alahannya.Disebabkan tiada pilihan lain now saya guna isomil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. most probably..anak memang lactose intolerance. option lain adalah cari susu lembu tanpa laktosa. ada dijual di pasaran. cari "lactose free" formula. ini pilihan lain bagi bayi n lactose intolerance dan juga utk elak susu soya fm

      Delete
  50. Memang saya ade juga try similac LF tanpa laktosa tapi still naik ruam merah. Cuba bagi Enfalac HA alhamdulillah tak ada naik ruam merah tapi anak saya pulak tak nak minum susu Enfalac tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa beza susu enfalac A+ dengan susu enfalac HA

      Delete
    2. anak saya alergi bila minum susu enfalac A+

      Delete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya rasa tiada masalah...tapi boleh rujuk ke www.karihome.com.my. lagi mudah call terus utk tanya soalan ni

      Delete
  52. Salam.. Baby sy br sebulan. Sblm ni bg fm anmum, popo ok sekali sehari (klu ikotkn kata paeds mebi pattern baby sy popo sehari sekali) cuma die cam ade kahak kt tekak. So bile refer doc, die suggest bg susu soy based istead of susu lembu sbb katenye.susu lembu boleh trigger mcm2 allergy. So sy bg isomil sejak die hari ke 27. Tp since then baby xpopo lansung smpai la skng (d30). Tp die xde plak merengek kembung atau muntah yg severe. Muak susu sket2 tu ade la. Tp burp xde masalah. Agak menyesal jugak tukar susu sbb rasenye baby oke je ngn susu lembu. Dah beli isomil tin besar br la terjumpe blog ni..mebi pas abis isomil ni sy akan tukar ke susu lembu blk kot. Ke camne ek? Any suggestion? as my baby xde masalah ngn susu lembu.. Hai la doktor.. Nyosal ikot ckp bg susu soya.. Rupenye xelok utk baby. Owhh fyi, my sis ade prob skin - psoriasis & die mmg minum susu soya mase baby dulu. Tatau la mmg kebetulan ke atau mmg berkait ngn pengambilan susu soya mase die baby dlu.. Huhuuuu risaunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhh boleh emailkan juga article berkenaan susu kambing tu pd sy: puterijain@gmail.com

      Delete
  53. huhuh...saya dh try bagi susu kambing..tpi anak saya terus kena cirit...huhuhu

    ReplyDelete
  54. Assalam...good information to me.my twin pon alah susu lembu.yg boy saya da try bagi karihome.so far alhamdulillah.ok.x pape alahan.yg girl lak try bgi karihome.keluar bintik2 merah.so saya stop bgi die karihome.so skrg tak tau nak bgi susu ape.sebelum ni doctor bagi twin saya minum susu mamex gold-pepti.so far ok.tp tak tahan dgn price nye.mahal sgt.
    boley mintak email kan articel n journal 54pages.thanks for your good info

    ReplyDelete
  55. Boleh puan email article & journal 54 pages.thanks ye puan...ni email add saya.
    norhana6068@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Assalam semua..sy ada menjual susu kambing milgo perisa strawberry dan vanilla khas untuk 1 tahun ke atas...yg ni mmg susu formula untuk anak2...yg kedua sy juga ada menjual susu kambing fitrah life (membantu mereka yg ada mslh terutamanya sembelit)...berminat leh jenguk page sy : Susu Kambing Halal

    ReplyDelete
  57. Tq atas info.Boleh share article puan tue pd sy di hezira864@gmail.com.tq.

    ReplyDelete
  58. salam kak...ank sy 8 bln lbih..dia ni jenis yg terlalu byk kahaknye..sbelum ni bg lactogen. tp nmpk x berubah. doc ckp alergi susu.bile sy ckp nk bg susu kambing then doc suggest bg susu soya (isomil) sb ank alergi susu binatang. doc ckp klau susu lembu yg comman pun dia alergi apatah lg susu kambing. ape pendapat akak plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. boleh emel saya di hanis0221@yahoo.com

      Delete
  59. salam sis,masalah ank sy nie susah nk buang air besar..dah mcm2 susu try, last aritu karihome
    step 2 coz share ngn adik dia..tpi dekat seminggu x po po..adik dia ok jer plak, adakah ini sebab dia mmg x sesuai ngn susu lembu? tpi x de plak ruam2 merah ker..smlm dia batok terok..doc kata kena lelah, doc suggest susu soya based..kata susu kambing n lembu ada bahan pengawet..susu ape lgi sy nk bgi, coz dia nieh kuat minum susu..tolong sis bgi pendpt skit.

    ReplyDelete
  60. Assalam, anak saya minum susu isomil sejak umur die 4bulan hingga kini 2 thn kerana alahan susu lembu dan susu kambing. ade sugesstion nak gantikan dengan apa??die picky eater byk minum susu dr makan. sehingga kini die mempunyai masalah minum susu berunsurkan haiwan

    ReplyDelete
  61. as salam sis ... thnx for yr informatif explaination psl susu soya... sgt berguna... nak minta tolong emailkan jurnal 54 page tu ke email sy leh?thnx a lot in advance ;) mscomel95@gmail.com

    .ieja.

    ReplyDelete
  62. Menarik sungguh perbincangan.sy skrg rasa risau plk dgn satu produk yg skrg ni sdg berkembg meluas di malaysia yg berasaskan soy protein.adakah ini agenda pihak yg nak melemahkan negara yg majoritinya umat islam.

    Mohon emailkan journal trsebut pada sy juga di
    anim3101@gmail.com tqvm :-)

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum.. sis.. sy dah cuba beri anak sy yg baru msk sebulan umur dia.. tp dia mengalami sembelit lah.. blh x sy cmpurkan air lebih sikit.. akan affect apa2 x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je. buat dilute sikit...biar perut dh sesuai. then baru slowly tambahkan sukatan

      Delete
  64. Salam alaik..anak saya baru berueia 2 bulan..dah mcm2 susu formula sy bagi..sy tukar2 sebab anak sembelit...last skali pakai dutch lady..tp anak lepas menyusu mesti muntah...kentut pun banyak kali...last2 cuba pakai novalac ac..untuk kembung perut..tp dia mcm x sesuai je..still muntah2 juga..susu kambing sesuai ke utk bayi 2 bulan..mohon pencerahan..terima kasih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba. ada formulation untuk newborn-6 bulan. boleh beli online (www.babydash.com.my) atau cari di farmasi

      Delete
  65. assalam masyaallah artikel yg sgt membantu.. tp nk tnya klu siang bekerja sy bg susu kmbing then malam je continue susu ibu,boleh cmpur2 gtu ke? anak umur 1tahun n b/milk dh makin kurang.. tm ksh :)

    ReplyDelete
  66. Hi..karihome klau kat k.l utk below 6 month kat mana nk cari ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. farmasi....kalau giant, kena tanya.mungkin di simpan dlm almari kaca tu. ataupun online www.babydash.com.my

      Delete
  67. salam, tolong emelkan saya full artikel dari FDA ni (54 pages) dan juga research papers/artikel lain yang membincangkan perkara yang sama: lee_puzz@yahoo.com
    Tqvm

    ReplyDelete
  68. S26 bagus x? Ada mgndugi soya jgk ke? Bby sy bru 4m n ade eczema sikit. Suami dh tbeli s26 gold. Tp xguna lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa S26 takde soya. puan boleh cek label... saya agak yakin yg S26 tu susu lembu. Confirmkan balik dengan ingredient label ye?

      Delete
    2. s26 gold ade jenis soya..susu lembu pon ade..so kena hati2 tgok..

      Delete
  69. berminat dengan susu kambing? boleh add fb saya ra haslina @ like fb sania associates.. kami ada menjual susu kambing rm35, utk 500g. ~haslina, klang selangor. dan untuk warga selangor.. kerajaan selangor (mimbar) ada menjual susu kambing DHA untuk kanak2.. BERMINAT.. boleh pm saya. .http://produkmimbar.blogspot.com/2012/10/normal-0-false-false-false-en-my-x-none_6.html

    ReplyDelete
  70. Salam. Anak saya baru berusia 2bln lebih. Skrg dia sepenuhnya bergantung dgn fm S26. Susu badan mmg xckp sng cakp mmg xada since awal lg,dlm 2oz sahaja anak saya dpt merasa susu badan dan ia amat menyedihkan saya. Bila saya terbaca artikel puan ttg kebaikan susu kambing dimana kandungan menyerupai susu ibu ia amat menarik minat saya. Bolehkah saya memberi susu kambing berselang seli dengan susu S26 contohnya 3jam susu S26 dan 3jam berikutnya susu kambing @ bolehkah saya bancuh susu S26 dgn susu kambing dalam 1 masa? Harap puan dapat membantu saya demi kebaikan dan kesihatan anak saya. email saya Lyna87sweet@yahoo.com

    ReplyDelete
  71. Salam. Saya br nk cuba Karihome. Sblm ni anak saya minum susu lembu & sllu masuk awad sbb kahak & flu byk sgt. Ade satu mastu tu smpi kena sedut sbb byk sgt. Slps itu, s bagi ismil soya. Alhamdulillah slma 2 bulan die nmpk ok. Tapi baru2 ini, die kena flu & kahak balik..so sy try cari alternatif lain & tjumpa artikel ni. sy pun beli KArihome smlm. Masalah saya, saya dah bagi die minum Karihome 2 kali. Kali ke-2, die muntah susu dgn byknya. Saya xpasti ini disebabkandie dag telan kahak byk sgt sblm tu, & die kluarkan kahak mase muntah tu atau die xsesuai susu Karihome. Bbrapa jam slps die muntah, die kena dmm panas. Harap dapat nasihat dpd puan. Terima kasih byk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. boleh emel saya di hanisahazhari@gmail.com

      Delete
  72. salam sis,
    bole tolong email kat saya 54 pages article dari FDA, thanks

    leed_lydia@yahoo.com

    ReplyDelete
  73. salam,nk tnye blh ke klau cmpur susu kambing ngn susu anmum..nk mntk tlg nasihat n pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. boleh je....xde masalah :)

      Delete
  74. Salam.. anak sy 2 bulan lagi akan berumur 3tahun. Baru disahkan penghidap mild autisme. Saya perlu tukar dairy milk (dumex dugro) kpd non diary milk sbb dairy milk mengandungi protein casien yg tidak elok utk autisme. Saya baru beli isomil tp lepas baca info dari blog ni sy keberatan pla nak bagi isomil kat anak sy. Novalac novarice dah cari banyak tempat tp tiada yg jual. So ingat nak bagi hi goat saja la wlupn dairy milk jg. Mohon pendapat puan.. Macamana cara nak bagi anak biasa dr susu lembu kpd susu kambing? Cara bancuhan tu perlu ikut sukatan yg tertulis ataupn kena cairkan? Harap sgt dapat respon. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. Saya tak pasti ttg susu kambing dan autism. kat bawah ni saya bagi link yg berkaitan. agak panjang...kna baca slowly and take time utk faham. but in general...kawalu nk introduce susu baru kt anak, bagi diluted dulu dari sukatan. supaya perut dapat "adjust" dan lidah pun dapat adapt. puan ada join FB group autism malaysia? cuba utarakan isu kesesuiaian susu kambing in autism children kat fb tu. saya pasti ada ramai ubibapa yg byk pengalaman dan byk membaca dapat membantu puan. Moga Allah permudahkan segalanya

      http://nourishinghope.com/2011/02/udderly-new-insight-about-milk-and-autism-an-emerging-new-hypothesis-on-a1-and-a2-betacasein/

      Delete
  75. Salam.alhamdulillah anak sy sudah genap 2thun.fully bf until9months.then campur dgn susu kambg.bermula dr situ jgk ada eczema sehingga sekrg.pernah try susu lembu selps 9bln tp sembelit n eczema.try susu kmbg ok tp still eczema.stat umo 2thun ni sy br try utk isomil plus.anak minum n tidak cerewet.terjumpa article ni n sy agak was2 utk teruskan.sudah buntu dgn sakit kulit ank.munkin jg lactose intolerance sb sy begitu sewktu mngandungkn dia.sy mmg th susu kmbing sgt bgus as it's also sunnah.sb tu sy truskn wlpun ank still eczem.ada ke susu kmbg yg lactose free?sgt buntu n minta pendpt pn.bole kongsi jurnal FDA 54pgs n jurnal papers related?.thanks alot pn.hanisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis, sy mmg eczema, doc sendri bg tau yang eczema x boleh minum susu..ehee..tp sy minum jugak lah sbb ske ngan susu..lg 1 cara nk kawal eczema, kene make sure kulit kne selalu lembap..(sentiasa sapu lotion) doc bg sy QV bath and lotion..mmg elok..

      Delete
  76. Sorry.ini email sy lieyzib@gmail.com.thanks

    ReplyDelete
  77. assalamualaikum sis tlg emel article 54 pages tu to icycool_zh@yahoo.com. .tq

    ReplyDelete
  78. Info yg sgt menarik dan bermanfaat bg keluarga islam khususnya. Ank saya pun mula minum susu kambing karihome seawal usia 3 bln. Skng dah masuk setahun ni tukar kpd purenat. Alhamdulillah ank membesar dgn sihat.

    ReplyDelete
  79. assalamualaikum. saya tengah survey susu formula untuk baby 8 bulan & karihome & purenat dalam senarai pendek saya. terima kasih for the info. btw boleh article 54 pages tu? Thanks!

    syahirahzawavi@gmail.com

    ReplyDelete
  80. boleh emailkan saya article 54 pages tu?

    latishanadia@gmail.com

    saya agen Susu Kambing Wildan.. boleh call saya order.. 019-3418634

    ReplyDelete
  81. blh share kenapa susu ilham tk bgs... blh share or email : noorida04@gmail.com.. tq

    ReplyDelete
  82. salam.. anak sy sering kembung perut susu apakah yang sesuai bg dia?? dan skrng ni dah 2 kali tukar susu ptma susu enfalac a+ skrng susu isomil soya adakah susu isomil soya ni bgs dngn bayi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg baby puan ok ke ..mnum susu apa skrg..ank sy pon mcm xserasi gn soya ,asyik mragam,mgkin soya ni kkcang yg mnyebabkan kmbung

      Delete
  83. Salam puan..ank saya lactose intolerant jgk..sblom ni cuba bgi similac lactose free..okey je dia..lepas tu try bgi karihome plak..trus naik ruam2 seluruh badan..ank sy jgk ade ekzema..karihome pn ade lactosa jgk ke sbb ank sy minumsimilac lactose free sblom ni okey je..ank sy dh masuk 7 bulan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn br try similac lf bln ni..nk tukar karihome rsay jgk kalau cmni sbb ank sy pn lctse intlrnt..skrg puan bg similac ke dh tukar?

      Delete
    2. salam puam,bole bg no tlefon ke utk kita btukr pglmn.sy msh lg xtw nk bg ank mnum fm yg mne.byk sgt dh try n error..mslh utama ank adlh xberak stiap ari..bg lactogen, kurgkan scoop, berak 3 ari skli, tp xkeras,n baby suka lactogen, tp eczema smkin truk, dutch baby pon sama, anmum dan sbgnya..bg dumex pepti,dy berak ok ,tp baby xmo mnum sbb rasa xsdap n sgt busuk, skrg tukar dupro soy, nmpk kulit baby mcm kurg merah, tp berak baby keras stlh 3 ari tggu xberak xberak, skli berak mcm keras ,n sktul sbsr ibu jari.now baby asyik mragam mgkin sbb berak xkluar hbs n mgkin soya myebabkan perot dy kmbung or xslesa ..ado pning

      Delete
  84. Salam..sya pernah bg baby karihome..mmg x sesuai..naik terus ruam muka dan bdn..susu bdn bg jugak tp x meriah wp da cuba mkn mcm2 sbg milk booster..sya try jugak susu2 formula lain utk anak sya..ruam tetap ada..sehinggalah berumur setahun guna pediasure barulah kulit bersih cantik

    ReplyDelete
  85. As salam. Puan & rakan2 semua...bagaimana dengan susu Bio lac? adakah sesuai utk baby bawah 6 bln.

    ReplyDelete
  86. Salam puan..boleh emailkan article research ttg soy milk...ni email sy ammarlynn@gmail.com

    Tq puan...

    ReplyDelete
  87. Shakirah ab halimApril 17, 2016 at 2:25 AM

    Salam. Anak saya pun ada masalah eczema and allergic to cows milk. Dia ebm skrg umur 7 mo+. Sebab sy on antibiotic haritu, tak blh nak bg susu bdn... kena bg formula milk. Mcm3x susu saya try dari karihome, isomil soya, bellamy's step 2, frisolec, mamex gold hypoallergenic, mamec gold free lactose semua naik urticaria. Then try enfalac a+ hypoallergenic ok.. cuma rs pahit anak xnak. So lps baca malaysian paediatric association, try mamex gold pepti... alhamdulillah ok. Baby pun nak. Poop ok so far. Tapi harga agak mahal. 400g for rm72

    ReplyDelete
    Replies
    1. puan, bole bagi no tlefon puan, sy nk bkgsi crita psl tukr tukr susu gn puan..smpi skrg msih lg buntu pasal ssu utk ank sy

      Delete
  88. salam bby saya baru 10 bulan, mmg exclusive susu ibu cume lately x dpt nk kejar demand, dh banyak susu lembu tp anak refuse jugak, susu UHT pon dh try perisa vanila, plain, colklat, strawberry pun xnk jugak.lepastu try pulak yang soy based..ank minum terus.sekarang pulak tgh mencari jugak susu lembu sbb dgr tentang keburukan soya.. sy bace info berkenaan phytoestrogen and estrogen..estrogen ialah hormon untuk mamalia dan phyt (plant) ialah dlm tumbuhan.kebanyankan lembu2 d luar negara jugak makan soya sebagai sumber protein.info yg sy dpt phytoestrogen tidak dpt mengubah estrogen dlm badan manusia.then ade jugak pendapat yg menyatakan susu kambing tidak sesuai untuk bayi krn membebankan buah pinggang bayi dan nutrisi nye tidak sesuai utk bayi.bagi pendapat sy, susu kambing mungkin sesuai utk bayi yang berumur 2 tahun ke atas. sedang kan nabi kita juga menyusu dgn susu ibu selama 2 tahun..mungkin susu kambing sesuai untuk diambil oleh bayi berumur 2 tahun ke atas..

    ReplyDelete
  89. salam bby saya baru 10 bulan, mmg exclusive susu ibu cume lately x dpt nk kejar demand, dh banyak susu lembu tp anak refuse jugak, susu UHT pon dh try perisa vanila, plain, colklat, strawberry pun xnk jugak.lepastu try pulak yang soy based..ank minum terus.sekarang pulak tgh mencari jugak susu lembu sbb dgr tentang keburukan soya.. sy bace info berkenaan phytoestrogen and estrogen..estrogen ialah hormon untuk mamalia dan phyt (plant) ialah dlm tumbuhan.kebanyankan lembu2 d luar negara jugak makan soya sebagai sumber protein.info yg sy dpt phytoestrogen tidak dpt mengubah estrogen dlm badan manusia.then ade jugak pendapat yg menyatakan susu kambing tidak sesuai untuk bayi krn membebankan buah pinggang bayi dan nutrisi nye tidak sesuai utk bayi.bagi pendapat sy, susu kambing mungkin sesuai utk bayi yang berumur 2 tahun ke atas. sedang kan nabi kita juga menyusu dgn susu ibu selama 2 tahun..mungkin susu kambing sesuai untuk diambil oleh bayi berumur 2 tahun ke atas..

    ReplyDelete
  90. susu apa yg boleh kurangkan lendir n alergi pd baby?

    ReplyDelete
  91. susu apa yg boleh kurangkan lendir n alergi pd baby?

    ReplyDelete
  92. Salam pyan..anak sy 4bln mnum similac jgk yg free lactosa..sy xsure similac ni soy ke x sbb dlu guna yg isomil soy tu dia xnk skrg try similac lf..mcm mn nk tgk susu similac lf ni susu lmbu ka susu soya?tq puan Emel sy dila_dhohir@yahoo.com

    ReplyDelete
  93. salam puan, anak saya 6 bulan selalu berkahak. kalau bernafas tu, boleh dengar 'kruk kruk' bunyi kahak tu. doktor suggest untuk minum susu berasaskan soya. tapi saya dengar kalau baby minum susu soya ni tak sekuat baby minum susu lembu. dulu pernah bagi susu karihome, tapi baby tiba2 reject.

    rasanya, betulke anak saya berkahak berpunca daripada susu lembu?

    boleh tak email artikel tu ke anzietha@yahoo.com

    terima kasih puan.

    ReplyDelete
  94. Susu susu s26 tak ade soya, tapi ada product dary wythnutrition yg soya, saya lupa namanya

    ReplyDelete
  95. Assalamualaikum puan .. anak sy sejak 1 bln lebih da mnum susu fm. Sb sy mmg xbyk susu .. after 2weeks dia batuk , lama2 boleh dgr kahak dia . Mcm2 susu try. Lps tu try enfalac a+, tp batuk makin teruk. Skrg guna enfalac lactofree plk. Mcm xde perubahan.:( .. sy bru nak try isomil tiba2 tebaca blog ni :) buntu da saya ni. Kesia tgk dia batuk time mnyusu.

    ReplyDelete
  96. Assalamualaikum puan .. anak sy sejak 1 bln lebih da mnum susu fm. Sb sy mmg xbyk susu .. after 2weeks dia batuk , lama2 boleh dgr kahak dia . Mcm2 susu try. Lps tu try enfalac a+, tp batuk makin teruk. Skrg guna enfalac lactofree plk. Mcm xde perubahan.:( .. sy bru nak try isomil tiba2 tebaca blog ni :) buntu da saya ni. Kesia tgk dia batuk time mnyusu.

    ReplyDelete