Tuesday, May 29, 2012

Jangan Rosakkan Perkembangan Ilmu


Bukan semua orang ada keinginan untuk mencari ilmu. Namun apabila ada orang berkongsi ilmu dengan kita, kenapa kita perlu hina ilmu tu? Ilmu adalah harta berharga buat manusia. Kalau takde ilmu, sia-sialah dikurniakan akal kepada manusia

Semalam saya post kat beberapa facebook groups yang saya join.... mengenai bahaya nya ikan bilis kepada kesihatan kerana kandungan heavy metals. Saya post entry tersebut kpd groups ibu-ibu yang memasak untuk anaknya. Post tersebut berbunyi begini

" Nak share dgn semua.. sy smbang dgn pegawai yg test makanan kt makmal..katanya ikan bilis mengandungi arsenic, cadmium dan heavy metals yg lain dlm kandungan yg tinggi garam juga sgt tinggi, kolesterol tinggi dan penyediaan yg x bersih. basically, xde khasiat malah membahayakan kesihatan especially utk babies. jadi... ELAKKAN"

Alhamdulillah, saya dapat banyak feedback yang baik dari ibu-ibu yang concern dgn pemakanan anak. Maklumla, nurses kat klinik kesihatan seronok dok promote ikan bilis untuk menyedapkan makanan anak2. Sedangkan banyak lagi ikan2 yang berkhasiat, kenapa la suruh baby yang nak membesar tu makan ikan bilis, dengan garam yang tinggi, proses yg tak bersih... ntah-ntah nutrient pun dah takde.

Tapi adala seorang ibu yang prihatin ni, protes post saya ni. Katanya, kalau kita sibuk2 bahan bahaya dlm makanan, nanti kita apapun tak makan. Katanya lagi, mak bapak kita dulu makan je semua, tapi sihat je. Nasihat terbaik dari dia...

" Bg saya la tawakal je..sambil masak sambil doa ape yg kita bagi makan tuk anak2..kita dulu pon mak bapak sumbat ape shj selebihnya penyakit dtg tuk ujian ukuran diri masing2 ..kalo nak elak semua2 skali pon Allah dah bagi penyakit..de akan bagi..ada jugak org korea yg x pnah mkn makanan tercemar tapi berpenyakit..yg penting tawakal ye puan2..
"

Subhanallah...seronoknye kalau hidup di dunia ni kita tawakal je. Tak perlu susah2 cari ilmu, tak perlula academician dan researcher menghabiskan berjuta2 dolar untuk membuat kajian. Mungkin sebab ni la kita dikatakan bangsa yang mundur. Kerana kita menidakkan kewujudan ilmu, tapi mengaplikasi kan prinsip tawakal sahaja dlm hidup. Segala evidence based facts..kita tolak ketepi. Kita guna logic akal sahaja…pastu TAWAKAL.

Sedih…sedih sbb ada jugak individu yang menolak kewujudan ilmu atas muka bumi ni. Sedih sebab seorang muslim yang berkata demikian…sedangkan ayat pertama yang diturunkan kepada Muhammad adalah “Iqra’”… bukannya “ tawakal”

Jadilah manusia yang sayangkan ilmu. Sejujurnya, saya lebih senang jika beliau meminta evidence dari saya.. contohnya mintak proof dari research papers ke…statistics ke… at least menggalakkan saya untuk mencari maklumat tersebut, sekaligus menambahkan lagi ilmu saya. Ini tidak, beliau membantutkan perkembangan ilmu diri beliau sendiri.

Apapun saya sedih, sedih sebab ada jugak orang yg memilih nak jadi macam ni. Orang nak berkongsi ilmu dimarahi, kalau balas balik dgn fakta yang bernas takpela jugak. Janganlah menghalang perkembangan ilmu. Tawakal itu benar, Cuma perlu didahului dengan usaha. Carilah ilmu sebanyaknya, kemudian buatlah keputusan dan bertawakkal lah. Barula jadi insan cemerlang….

15 comments:

  1. It's going to be finish of mine day, but before finish I am reading this fantastic piece of writing to increase my experience.

    Also visit my blog post cat bed

    ReplyDelete
  2. After application the hair is simply dried, either naturally or using a drier.
    Right away register your GHD curly hair straightener concerning the GHD
    webpage so that you just can enact the 2-year ensure as well as to look at to
    make certainyours is genuine. A well groomed
    woman will look to her hair and makeup first and a poll of 3,000 females
    across the UK revealed that about 44% feel attractive if they are having a good hair day, this compares to 16%
    who felt pleased with their appearance if good teeth gave them that winning smile.


    my weblog ... hair products

    ReplyDelete
  3. What's up, its nice article about media print, we all know media is a great source of data.

    Feel free to visit my web-site hang the baseball

    ReplyDelete
  4. I just couldn't depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide on your visitors? Is going to be back frequently in order to check up on new posts

    Also visit my page :: outward hound backpack pet carrier

    ReplyDelete
  5. Ahaa, its nice discussion concerning this article here at this web site, I have
    read all that, so at this time me also commenting here.


    my weblog bypass pruners

    ReplyDelete
  6. excellent post, very informative. I wonder why the
    other experts of this sector do not notice this.
    You must proceed your writing. I'm confident, you've a huge
    readers' base already!

    Also visit my homepage: acumen heart rate monitor

    ReplyDelete
  7. It's remarkable to visit this website and reading the views of all colleagues regarding this article, while I am also eager of getting know-how.

    Feel free to surf to my page :: pruner pole

    ReplyDelete
  8. Samuel Huntington's Clash of Civilizations, wherein the Judeo-Christian West vs. The newspaper printing machines available online these days are superior in performance. Now, many Indian advertising agencies begin to pay more attention to Indian Hindi news and this can be led to the increase in revenue generation. Simply put on heavy eyeliner on your eyes and make sure that they extend beyond the edge of your eyes and let the line go upward. 8 At the dinner table always sit next to a member of the same sex, unless your host or hostess suggests otherwise, likewise in cafes and restaurants.

    my blog post :: egyptian newspapers

    ReplyDelete
  9. Hostas come in a wide variety of colors, shapes
    and sizes and can be found in almost every home landscape.

    Cypress mulch has organic compounds that are allelopathic.
    In this same respect, mulch aids in the prevention of soil splashing
    onto plants.

    Review my blog - mulching

    ReplyDelete
  10. To make things easier and help you make savings, various newspaper services have invented the scheme of Newspaper
    subscription deals. As a matter of fact, there are some news stories that have made
    such a strong impact on the society that some of them have even won
    accolades. It is one of those helpful and useful addiction that every
    man and woman should have. Some say it would have, because there is an
    ongoing collaboration between the two groups in attacks on Israel.

    The contempt he held for America had little to do with politics and democracy.


    Here is my webpage click here

    ReplyDelete
  11. Whether you are searching for specialty styling products or specific Loreal
    hair products, you are sure to
    find what you need. Likewise, using imported shampoos and conditioners from a tropical country when your climate is cold and temperate is not such a good
    idea. The professional hair merchandise of Loreal
    are effectively currently being sold all more than the
    world in about one hundred thirty different countries.

    ReplyDelete
  12. Your own гeρort provides confirmed usеful to me perѕonally.
    It’s rеally educational and you rеally are naturally extremely
    exρeriеnced of this type. You have got opened my
    oωn eyes to be able to νarious opіnion of thiѕ
    ѕpecific topiс along with intriquing, notable and strong articleѕ.


    Feel frеe to ѵisit mу weblοg: buy Xanax
    Check out my web site - Xanax

    ReplyDelete
  13. Salam..betul ke ikan bilis tu dh xde khasiat and bahaya for babies.puan boleh bt artikel pasal ni x.sy dh bg bby sy mkn sjk 6 bulan lg.kt mn2 buku pn misti ckp gunakn ikn bilis dlm bbur bb.trmasuk buku tulisan wardina "mama saya lapar".Ya Allah rs bersalahnya pada anak.

    ReplyDelete
  14. Salam. Anak saya baru berusia 2bln lebih. Skrg dia sepenuhnya bergantung dgn fm S26. Susu badan mmg xckp sng cakp mmg xada since awal lg,dlm 2oz sahaja anak saya dpt merasa susu badan dan ia amat menyedihkan saya. Bila saya terbaca artikel puan ttg kebaikan susu kambing dimana kandungan menyerupai susu ibu ia amat menarik minat saya. Bolehkah saya memberi susu kambing berselang seli dengan susu S26 contohnya 3jam susu S26 dan 3jam berikutnya susu kambing @ bolehkah saya bancuh susu S26 dgn susu kambing dalam 1 masa? Harap puan dapat membantu saya demi kebaikan dan kesihatan anak saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Anak saya baru berusia 2bln lebih. Skrg dia sepenuhnya bergantung dgn fm S26. Susu badan mmg xckp sng cakp mmg xada since awal lg,dlm 2oz sahaja anak saya dpt merasa susu badan dan ia amat menyedihkan saya. Bila saya terbaca artikel puan ttg kebaikan susu kambing dimana kandungan menyerupai susu ibu ia amat menarik minat saya. Bolehkah saya memberi susu kambing berselang seli dengan susu S26 contohnya 3jam susu S26 dan 3jam berikutnya susu kambing @ bolehkah saya bancuh susu S26 dgn susu kambing dalam 1 masa? Harap puan dapat membantu saya demi kebaikan dan kesihatan anak saya. email saya Lyna87sweet@yahoo.com

      Delete