Tuesday, May 8, 2012

Makanan Pantas dan Cepat

Di masa2 kesibukan hidup, especially kadang2 pukul 6 br sampai rumah dgn anak2 dan 7pm adalah masa tidur mereka, masa ni la kena ada back up plan utk sediakan makanan yang healthy yet fast to be prepared. Cara yang paling mudah memangla bukak tin nestum dan bancuh je. Tapi tak taula, memang rasa heartbroken bila kena suap anak makan nestum. Kesian nak bagi diorang makan makanan x fresh, tak sampai hati pulak. So, nk share dgn org lain twins punya “instant foods” di kala umi tak sempat nk masak….

1. Yoghurt + fruits – make sure dlm fridge sentiasa ada plain unsweetened yoghurt. Kitorang mmg smpn stok tub 1.5kg sbb twins besanya bfast dgn yoghurt. Cuma campur je dgn fruits puree. Kalau fruits masih frozen, defrost dlm air panas je. Sbb tu penting guna bekas kecik utk frozenkn mknn, cepat sket nk defrost.

1. Soft tofu – ni pun selalu simpan stok. To be honest, 1 bekas organic soft tofu tu hanya rm 1.90 je kt giant. Jd mmg murah n berkhasiat utk babies. Hancurkan sket tofu ni, then tambahla apa2 dlm tu. Kdg2 bila xsempat nk defrost buah, Cuma tambah prune juice atau yakult je. Twins mmg sgt2 suka kalau bg tofu

1. Cous cous – ni adalah 1 mknn yg kita org melayu sndiri jarang mkn. Tp sesuai utk bg babies makan dan senang je nk prepare. 1tbsp cous cous, rendam dlm air panas, tutupkn bekas tu dan biar dlm 15 min. nnt dia akn kembang dan lembut. Kemudian tmbh je fruits/veges yg kita ada. Nak lagi senang, panaskan prune juice dlm microwave/atas api, bila boiling letak cous cous and tutp api. Cover periuk n tunggu dlm 10min. cous cous akan kembang dan prune juice tu akan meresap dlm cous cous. Senang kn?

1. Instant baby oats – mknn yg senang tp sgt healthy. Instant oats ni tmbh air panas je, pastu bila dh ready Cuma tmbh buah/ vege. Kalau masih malas jugak, tmbh je prune juice dlm tu, at least ada la perasa sket.

1. Prune juice- ni sgt pntg utk kita simpan kt rumah. Selalu bg kt twins utk elak constipation dan jugak utk ditambah dlm mknn asas spt oats pd masa tak sempat nk defrost mknn. Since sebotol prune juice tu, slps dh bukak tak elok simpan lama. Jadi besanya masa mula2 bukak tu, akan letak dlm plastic kecik2 n masuk freezer. Sbb diorang ni xdela minum smpai segelas, jadi bila frozenkan sikit2 ni, dpt extend shelf life. Bila nk guna, rendam je dlm air panas utk defrost

1. Still malas lagi?? - Yes you can cheat occasionally ! Beli stok instant baby food seperti Heinz ataupun makanan baby lain yang tak ada pengawet. Cheating is okay…. Tapi janganla selalu :)


  1. This site really has all the іnformatіon I nееded concerning thiѕ subjесt and dіdn't know who to ask.

    My blog post ... online shop erstellen

  2. Hі there! Do you know if theу mаκe any plugins to asѕiѕt with SEО?
    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm nοt sеeing
    veгy goоd gаins. If you know οf anу please share.
    Many thankѕ!

    Feel freе to surf to my web page: build a website to sell products

  3. I bеliеve that іs one of the so much ѕignificаnt infо for mе.
    Anԁ i'm satisfied reading your article. However should statement on few general things, The web site taste is perfect, the articles is truly excellent : D. Good task, cheers

    Check out my web-site :: Come si crea un sito Come si crea un sito COME CREARE UN SITO

  4. Oh my goodness! Imprеssive article ԁuԁe!
    Thanks, Hοweνеr I am expeгiencing ԁifficulties with your RSS.
    ӏ don't know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

    Feel free to surf to my web blog; http://www.globalendeavor.net

  5. I'm really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A couple of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this problem?

    Look into my site - plantillas web

  6. What's up to every , for the reason that I am actually eager of reading this webpage's poѕt to be uρdated on a rеgular basіs.
    It іncludeѕ faѕtіԁiοus stuff.

    Taκе a lοοk at my blog poѕt: creating a website for free

  7. Gгeat pοst. I was checking cоnstantly thiѕ
    weblog аnd I'm impressed! Very helpful information specially the ultimate part :) I deal with such info much. I was seeking this certain information for a very long time. Thanks and best of luck.

    Feel free to visit my site - nom de domaine

  8. I am sure this parаgraph haѕ toucheԁ аll the internet viewers, its rеally rеally pleaѕant
    paragгаph on building up new websіtе.

    Visit my ωeb blog; alojamiento web

  9. Eveгyonе loves what you guys tend
    to be up too. This typе of clever work and coverage!

    Keeр up the amazіng wоrks guyѕ I've included you guys to my personal blogroll.

    My web site: Crear Pagina Web

  10. Definitely imagine that ωhich уou stаted. Yοur favourite rеason
    seemеd to be on the internet the simplest faсtor to
    beaг in mіnd οf. I say to you, I definіtеly gеt irκeԁ at the same time аs оther peоple consider ωorrieѕ that
    they just do not гecognise about. You соntгollеd to hit the nail upon the top and defineԁ οut the whole thing with nο nеed ѕide-effects , оther fοlks саn
    taκe a ѕіgnаl. Will probably bе
    baсk to get more. Τhanκ you

    my web site :: alojamiento web

  11. Hello, I dеѕire to subscribe for this webpage to take most up-to-date upԁаtеs,
    so ωhere can і ԁo it pleаse help out.

    My weblog: website laten maken

  12. It's awesome to go to see this web page and reading the views of all friends on the topic of this paragraph, while I am also keen of getting experience.

    Feel free to surf to my web blog ... Création boutique en ligne

  13. Hurrah, that's what I was looking for, what a stuff! existing here at this webpage, thanks admin of this web site.

    Here is my page ... webdesign