Monday, March 3, 2014

"Meal Replacement" Sebagai Supplement Bagi Kanak-kanak dan Bayi.... "Sane or Insane??"

Kebelakangan ni, berderu-deru rakyat malaysia menyertai syarikat MLM menjual pelbagai produk kesihatan. Dan pastinya yang paling famous ialah produk untuk tambah tenaga, produk tambah susu dan tidak ketinggalan...produk untuk lose weight.

Dan semestinya semakin banyak testimonials bertebaran di internet, blogs, facebook mengenai kejayaan produk2 ini dalam meningkatkan tahap kesihatan dan kejayaan dalam mengurangkan berat badan.

Yang paling sangat menyedihkan....ialah penjual2 produk ni dengan gembiranya menjual dan mempromote produk meal replacement mereka sebagai makanan tambahan/supplement bagi kanak2 dan lebih hebat lagi...pada bayi seusia newborn. Macam2 la testimonial diberi....anak tak demam, cepat gain weight, anak makin ceria, makin gembira...bla bla bla....

Siap ada satu testimonial tu, cerita dia bg kt baby dia sejak lahir (sebagai supplement), by the time anak dia umur 6 bulan, baby dia jarang demam dan anak sihat..siap bangga berat anak dia 10kg lagi. Rasa macam nak hantuk kepala je kat dinding.... Cuba bukak buku kesihatan (yang bawak pegi KK tiap bulan tu), kalau umur 6 bulan....tak  full breastfeed (maksudnya tak fully minum susu ibu).... maknanya baby tu kira OBESE/OVERWEIGHT kalau berat dia 10kg. Boleh pulak parent baby ni dok canang satu malaysia bagitau keberkesanan produk meal replacement tu kat baby dia... sedih..sedih...

Cuba kita tengok list ingredients kat produk tu...sebelum kita start excited nak bagi kat anak2...dan terpedaya dengan ilmu penjual2 ni. Saya randomly google ingredients bagi meal replacement yang famous kat malaysia... antara bahan-bahannya:

1- Soy protein isolate: ni bahan no satu, famous. Sebab utk kurangkan kalori, kena guna soy protein. Bagus ke soy ni? Spend a bit of your money...beli buku "The whole soy story by Kaayla T Daniel" dan baca pasal history dan kenapa soy bukannya health foods. Nak bagi soy kat baby? Think again. Soy ada naturally occuring phytoestrogen.... mmg la ejen2 ni ckap macam2..bagus utk kesihatan la, tak bahaya la etc2. Tapi cuba tengok kt developed countries..macam US, Europe... health groups kat sana mmg dh boikot produk soya. Nak tau kenapa? just simply type "danger/harm of soy products" kat google....cer tengok apa yg ada. Nak yg evidence based, boleh invest beli buku tu...beratus2 refrences ada dalam tu. Orang negara maju cuba sedaya upaya elak soy (bukan shj yg GMO, NON-GMO pun org elak)..even beli ayam pun siap ada label "soy free chicken", maksudnya ayam tu tak makan produk soya (macam ayam2 biasa). Haha, ayam pun takut makan produk soya. Menunjukkan org dah takut amik soy produk... Kita kat Malaysia? Dok promote soy products utk kanak2..even newborn babies... great!!!

Antara chapters menarik dari buku "the whole soy story" yang bincangkan bahaya phytoestrogen dalam soya

2. Fructose. Biasanya, fructose ni bahan no-2. Ada jugak produk yang saya jumpa, lepas fructose adalah "sugar". Maksudnya??? Kalau susunan dia no 2, maksudnya bahan kedua yang terbanyak dalam produk tu adalah fructose/sugar. Oh, patutla baby dan kanak2 suka. Memang manis. Fructose okay ke? Penjual2 ni kata, fructose is good and safe..lagipun fructose dari buah kan? Yes, but not true as well. Fructose yang dimakan dalam buah tu, ialah "fructose with fiber". Jadi bagus / okay utk kita makan banyak2. Fructose sebagai sweetener? Itu dah di-extract dari buah..means it is fructose without fibre. Dan ia tak baik utk liver kita. Malas nak cakap banyak... bukak je youtube, tengok "Fructose 2.0". Kajian2 terbaru pasal bahaya fructose pada liver. Nak bagi kat newborn dan kanak2? Think again....

3. A long list of herbs.... gotu kola, hawthorn berry, acerola...etc2. Macam2 la saya jumpa. Kalau produk tu selamat utk dewasa, tak bermakna ia selamat utk babies. Budak2 ni organ dalaman tak matang macam org dewasa. Bukan kita boleh suka hati sumbat segala herba yang kita makan kat budak2 ni. Kalau ia bagus untuk kita, tak semestinya ia selamat untuk kanak2 and even babies. Come on la...kalau nak bagi anak2 tu healthy, bagila supplements yg proven selamat utk kanak2.. seperti habbatussauda, virgin coconut oil, honey (setahun ke atas). Janganla dok bagi kat budak2 ni produk tu...dahla mahal, tak dijamin the safety utk budak2.

Bahan2 lain? belekla sendiri, panjang sgt listnye. semuanya highly processed, and not natural (kalau natural, xdela masuk tin). Banyak lagi makanan kesihatan yang bagus utk newborn dan budak2, janganla dok promote produk ni kat ibu2 yang desperate nk tengok anak sihat....

Sedih sangat2 tengok cara penjual2 ni mempromote produk kesihatan kepada kanak2/babies dengan tidak beretika. Lepas tu boleh pulak kutuk doktor macam2, kata doktor gemukla, tak reti nutrition la, suka bagi drugs la.... Kadang2 geram sangat tengok blog diorang. Kalau betul promote "inner health", kesihatan sebenar....please promote REAL FOODS. Bukannya dok suruh orang amik produk macam2. Macam pandai sangat...tapi semua info tu "profit based". Semua sebab nk duit..MLM kan. Bila kita komen dan persoalkan safety produk dan suggestions yang diorang bagi...terus komen kita kena delete atau kita terus kena block. Hanya pihak yang memuji je akan di uploadkan komen mereka. Pastu diorang akan kata "produk ni sangat berkesan. tengok semua orang komen bagus2". Smart...very smart.

Saya mohon ibubapa di luar sana... belajar check ingredients produk2 ni sebelum nak bagi kat anak2 anda. Banyak lagi makanan yg mampu boost immunity dan lebih terjamin status selamatnya. Virgin coconut oil, habbatussauda, susu kambing, madu, LactoGG...dan macam2 lagi. Tak de mahal pun macam produk2 ni.

Be wise.....jangan mudah terpedaya dengan kata2 manis penjual2 ni....

"Sane or Insane? " well, jawabla sendiri.

Wallahualam dan maaf sgt2 jika ada yang terasa. Ini adalah pendapat peribadi semata2. dan post ini dimaksudkan kepada promosi yg dilakukan pada "KANAK-KANAK dan BAYI". Saya tak komen pasal penggunaan dan promosi pada orang dewasa.


Update 6/3/2014: Sebarang komen yang ada unsur2 promosi produk supplement, akan di delete. Sila tulis testimonial dan promosi produk anda di blog masing2. Terima kasih.

Regards,
 Hanisah
Dunedin, March 2014

177 comments:

  1. Saya pernah masuk dlm group MLM ni. Mmg x in dgn saya. Lg berangin bila ada soklan tny anak umur 10thn, obese n si seller suh amik pil lecithin bagai. Bodoh ke hape? Si emak ni pun bwk ler anak jmpa pakar, diskas dulu psl rutin mknn anak, xtvt cmne.
    Emosi saya bila baca post2 dlm group itu. Seolah merekalah doktor dan pharmacist... Geram jerrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa, the best way is jumpa doktor, then dietitician. dptkan advice on good healthy diet. lagi baik guna duit tu jumpa good dietitician dari beli produk2 MLM. if we want to be healthy...eat good food :)

      Delete
    2. Salam puan. I do believe that the best way before taking any supplements is to consult a doctor. But sadly in my case, personal experience, sy X rs jumpa doctor atau dietitian is a good n available option..

      Setakat ni, I can say that most doctors that I saw are very reluctant to 'educate'. Some made me feel so inferior when I asked so many questions, they answer reluctantly and sometimes they avoid long explanations. Kadang2 sy rs diorang rs sy ni uneducated.

      Ni yg buat sy terjerumus dlm kancah consult 'nutritionist' dr company MLM..sbb dia colleague sy ..sy masih baru mula dan berjaga2 kalau sy ada adverse effect. Harap2 x ada lah..

      D negara kt, amalan consult doctors just for the sake of asking for advices n opinion mungkin belum menjadi 1 norm..n I believe this is not just because of the people..doctors n nurses juga mst muhasabah diri..

      Sekian pndpt peribadi sy

      Waz

      Delete
    3. Setuju, the best is, jumpa doktor. Memang ada sesetengah doktor yang tak ikhlas just nak gaji semata-mata, diorang malas nak explain. Jangan pergi dah klinik yg ada doktor macam ni. Banyak lagi doktor berpengalaman yang lain, yg sudi share knowledge and experience diorang.

      Anyway, nice entry. Actually komen-komen kat bawah ni lagi best dari entry kat atas tu :)

      Seronok tengok agen-agen shaklee ni melenting. Agen MLM lain tak terasa kepedasan cili pula yer? :p

      Ada satu komen dari anonymous ni, "Product hang sekarang ni tak ubah mcm product murahan yg bersepah merata ditepi jalan. Bezanya skrg bersepah di internet" Haha, lawak pula. Bukan agen je yg melenting, pengguna pun melenting tau :p

      Delete
    4. @anonymous 10:10pm

      Doktor msia kdg2 x cukup ilmu sains pemakanan. Like it's a whole different world from dunia kesihatan. Xtau la kenapa. Ade bakal doktor yg xtau kenapa susu pekat x layak digelar susu (ayahanda beliau used to consume susu pekat fortified yg dibancuh air panas, kononnya 'minum susu'). Sy kata jgn kasik minum lg. Dia tanya kenapa. Sy kata check the top 5 ingredients mesti jumpa 2 benda ni kat atas: sawit n gula. Lepas tu baru beliau advise ayahanda beliau utk tukar minum susu tepung pulak. Sedih bila bakal doktor pun x tau food facts makanan harian kat dapur rumah sendiri (blom lg segala supplement dgn nama saintifik yg pelbagai)

      Delete
  2. Ohoy...insane betul org yg kata alang2 bg makan susu tepung, bg ajelah mealshake. Lol. Alang2 bg anak mkn kfc, apa salahnye letak racun tikus terus, ye dak? Known good ingredients? Obviously these people have never done any research on what they feed their babies at all. Ure right. Theyre insane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "good ingredients" claimed by the seller, companies...semua yg ada conflict of interest...

      Delete
  3. Percaya 100 % makanan sunnah terbaik tp org nk gak makanan yg tk jelas kesahihannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak seribu daya...tak nak seribu dalih. Jgn bazir masa educate penjual2...sbb diorang biased by the profit dan keuntungan...MLM kan. Kita spend masa educate ibubapa yg benar2 nak tau.....

      Delete
    2. http://islamamatindah.blogspot.com/2011/09/tepatkah-penggunaan-istlah-makanan.html?spref=fb&m=1

      Delete
    3. Saya rasa puan pun biased juga dlm mengutarakan pandangan..puan hanya nampak meal replacement ni adalah sesuatu yg buruk dan langsung tiada kebaikan.

      Kuala kubu bharu,malaysia

      Delete
    4. Puan Hanisah ni tak biased pon...
      betul la apa dia cakap...dalam hadis sunnah ada suruh makan produk soya ke...
      nabi makan apa?
      kurma, susu kambing, madu and so on yang whole food...
      so kenapa nak makan processed food (mealshake is consider processed food)

      Educate yourself and get your facts right and she is not biased.
      Sekian terima kasih. wassalam..

      PS anonymous Kuala Kubu Baru...ko mesti penjual MLM ...hahah

      Delete
  4. Saya ada kwn baik yg promote milkshake utk toddlers yg kurang selera mkn. N ive seen many sellers promote benda sama on fb. Author was just trying to help. Theres no specific brand mentioned pun. X perlu rasanya siapa2 melenting. Its her blog, afterall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the comment. As I said before "ini adalah pendapat peribadi semata-mata". Seperti mana penjual2 ni dok kutuk "lack of knowledge" doktor2 dlm ilmu nutrition kt blog2 mereka.... seperti itulah juga saya mengutarakan pendapat peribadi atas sikap penjual2 produk MLM ni. Saya tak sebut any particular products, sbb byk sgt produk kt Malaysia. Kalau penjual2 dari produk anda mmg x buat all these claims...kenapa perlu melenting? Huhu, sapa makan cili, dia la terasa pedasnya :)

      Delete
    2. Berikan jenama lain yang ada Meal Shakes?

      Delete
    3. Meal Shakes berdaftar untuk Shaklee..produk yang anda maksudkan pula shake lain dan bukan Meal Shakes..saya khuathir jika ada pengedar Shaklee yang buat report ini boleh memberi kesan kepada anda

      Delete
    4. I julang betul mealshake shakeboom ni okay.... gila betul orang MLM . Memang nak lariskan jualan je kan Syue Wana kan kan kan.... :p

      Delete
    5. Hahaha...kalau nk lakukan produk kutuk doc and pharmacist boleh..tp kalau org ade knowledge medical buat statement against MLM melenting plak...hahaha..klaka2x
      Ade this one online seller siap paste lg article yg doc tulis ni pasal kajian ttg makanan..then mereka beramai2x kutuk doc ni poncm rupa org xcukup zat..then kata Doc ni xabis buat kajian...at lest doc ade degree or master in medical line...yg kutuk ni diploma je pon...and siap tulis "xde degree pon boleh berjaya"....boo seller....

      Delete
  5. Siapa2 yang nak contoh penjual mealshake yg promote mealshake di blog2 mereka bagi kanak2 berusia kurang setahun....leave your email here. Saya akan emailkan contoh blog yg promote mende2 ni. I have a proof....bukannya menulis ikut nafsu :) Lagipun I have no conflict of interest. Saya tak jual apa2 produk...hanya "menjual" promototion eat "real food and healthy foods"

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am strongly agree with you hanisah. "real foods and healthy foods". paling sedih bila ada yang promote, makanlah "ini" kerana khasiat dia seperti 10 biji oren..bla..bla..lebih cepat berkesan.. sedangkan kalau ikut RNI (recommended nutritional intake) pun, takde pernah suggest ambil fruits lebih daripada 10servings sehari. for me, "real foods" are healthier. not eating supplements unless one is considered malnutrition.

      Delete
    2. Betul. Eat real food. Pernah orang suruh saya bagi anak makan meal shakes bagai. Saya cakap xnak sebab tak bagus utk kanak2. Terus geng MLM ni cakap saya ada konspirasi nak jatuhkan MLM dia. Come on lah, i have nothing to do with such gerakan.

      Just, think wisely before bagi anak makan apa2.

      Delete
    3. Puan hanisah

      Boleh bg saya contoh blog or seller tu?
      Email saya prof83@yahoo.com

      Delete
  6. If m not mistaken,msa sy ngandung dulu ada tbaca buku psal ibu ngandung tidak digalakkan minum minuman berasaskan soya sbb tkut effect pd baby..klu ibu mnum pon tak boleh tkut effect pd baby apatah lg klu bg baby mnum directly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue.. Sebab kebanyakkan soya yg terjual mengandungi chemicals. Soya yg digunakan Shaklee berbeza.. Ia non-gmo.. Dijaga sejak biji benih hingga diproses.. :)

      Delete
    2. non GMO bukan bermaksud kesan soya yg tak baik tu xde. nampak sngt u know nothing about soy. beli buku yg blogger ni rekemen, then come back here and give proof to say that non GMO soy do not pose any health risk as normal soy.

      Delete
    3. serbuk2 Shaklee ni lah yang buat banyak budak2 eczema. mak masa mengandung heboh nak kulit anak cantik amik la serbuk2 ni. keluar.. amik...pastu batuk berkahak ...siap asma kronik. korang dealer ni memang kejar $$$ lah.

      tak kaji pasal kesan sampingan lansung.

      Delete
    4. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    5. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    6. comment deleted kerana ada unsur promosi produk. sila promote di tempat lain..jgn amik kesempatan kt blog ni ye. terima kasih

      Delete
    7. Habis tu comment kondem produk boleh pulak..apa yg diletakkan tu fakta..bukan promosi..takkan macam ni cara berhujah...kata bijak pandai

      Delete
    8. 1. Saya bukan bijak pandai, saya ni memang tak pandai. sebab tu saya amik keputusan utk sambung belajar..sbb saya tau sy x pandai.

      2. Sy bg peluang utk org lihat the "bad sides" and bad comments on these type of products. Sbb anda xkan jumpa "bad comments" dibenarkan di blog penjual2 produk. mereka hanya benarkan good comments SAHAJA. so, i believe ada org yg nk jugak dgr bad comments, supaya mereka dpt balance the good and bad. kalau sy ni jenis "pilih bulu" mcm kebiasaan owner blog produk...komen puan/cik pun saya akan delete ataupun mcm org lain "kena admin approve" dulu baru akan appear.

      Delete
  7. Makan makanan sebenar kan lebih baik. Kenapa ? Susah sangat kah nak bagi anak-anak makanan sebenar ?

    Semua claim mealshake ni boleh bagi pada anak kecil sedangkan mealshake formulated for adult .

    Kalaupun nak meningkatkan sale, agak-agak la ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju part bg makanan sebenar utk anak2..its normal kanak2 kdg2 xnk mkn...but thats the challenge as a parent. .we should tackle dr segi teknik psikologi...not just simple as a b c and buy product...
      Plus kanak2 sesuci lagi organ2 nya..sbg parent sepatutnya lindungi anak2..bnyk cara lain lg..
      Saya setuju kerana maaf ckp saya dah berjmpa dgn sesorang yg suka mempromote produk ******* tetapi depan mata saya anak2 dia selalu selsema dan demam berbanding anak2 org lain yg xambil produk tersebut..
      Jd jgnla melenting. .tgok 360darjah sekeliling dulu di kalangan penjual MLM....apa yg diceritakan mmg berlaku.
      Wallahuaklam...

      Delete
    2. Itu anak2 yang batuk selesema demam yang kerap. Yang wanita pula, ramai yang keputihan kronik siap kena refer pakar sebab consume soy product dari MLM yang sama.

      Bila bernigaa hanya inginkan keuntungan, tiada langsung rasa nak tengok kesan sampingan. Paling tak gemar baca 'healing process'

      Ermmm.. kasihan betullah.

      Delete
    3. bagi la baru profesional...ni blog bakal doc..cakap kosong tak diterima di sini

      Delete
    4. *link bukti

      Delete
  8. Kan bagus jika dapat print screen sekali..sebab saya belum pernah jumpa ada testimoni bagi Meal Shakes bawah umur 1 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. leave your email...saya boleh kasi link blog2 yg berkenaan. takpun, boleh google je...byk je saya jumpa

      Delete
  9. Soya GMO memang bahaya..tapi soya NON-GMO sebaliknya..NON-GMO soy yang terbaik..orang kata tak kenal makan tak cinta..belum pernah ada orang menggunakan NON-GMO soy yang mendapat kesan teruk..apapun kami berterima kasih dengan pendedahan ini...nak tahu kesan sampingan Vitamin Shaklee boleh lawat link saya...klik nama saya..Shaklee..like no others..awak membantu mempromosikan keunikan Shaklee secara tak langsung :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. the issue for phytoestrogen bukan masalah GMO atau tidak. it occurs naturally in the soy. sini ada link website yg bincangkan isu soya...siap ada link reference papers lagi, boleh baca journal article yg asal ... Sorry, saya tulis awal2 kat sini... saya TAK PROMOTE SHAKLEE. saya promote NATURAL FOODS :)

      Delete
    2. http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy
      http://toxicstudylist.blogspot.co.nz/
      http://fetaltoxic.blogspot.co.nz/

      Delete
    3. terima kasih untuk fakta tersebut..tetapi awak promote natural food..tahukah anda natural food yg ada hari ni dicemari toksin? tu satu..dalam kajian tu..takda satu pun menunjukkan mereka menggunakan Non-GMO soy..by the way tahu tak Non-GMO tu apa? Kebanyakan kajian tu menggunakan Soya murah untuk haiwan..soya GMO commercial untuk infant formula. The thing is masa membuktikan ESP dan produk Shaklee itu selamat. Kalau tak selamat masakan 50tahun masih ramai guna tapi tak sakit sakit seperti lembu, ayam, kanak2 dalam kajian tersebut? Thats we call Shaklee different

      Delete
    4. Are you sure "50tahun masih ramai guna tapi tak sakit sakit" ???? Kenapa ramai je kawan2 saya komplen side effetcs/adverse effects amik produk2 ni? Let me share with you...sebab kalau kita komplen ada side effects guna produk2 ni, ejen2 akan cakap "healing crisis" la... produk tak sesuai la...and 1001 alasan dia bagi utk protect produk tu. Bila kita komen kt blog dan FB penjual2 ni....komen itu akan di DELETE atau blocked. Jadinya, yg org nampak semua komen2 yg puji produk, kononnya produk ni sgt berkesan. Kenapa saya cakap camni?? sebab sy dh try komen2 kt blog dan FB penjual2 ni....either komen saya kena remove/delete...or FB saya kena block dan saya kena personal attack. Sounds familiar??

      Delete
    5. saya promote orang baca ingredients dan selidik. Hopefully bila org beli produk shaklee or any meal replacement yg lain...rajin2 google "danger/harm of soy / fructose" and each of the ingredient. Then they will have an informed decision. membeli produk dgn mengetahui the risk and benefit...takla bergantung pd testimonial dan info penjual ke

      Delete
    6. Terima kasih kerana telah menukar tajuk entri. Saya menghargainya

      Delete
    7. Hanisah, i antara org yg merasa KESAN NEGATIF SHAKLEE selepas lebih sebulan menggunakan. almost warded. its one of the worst days of my life. this taught me that SYNTHETIC supplements is never the answer to any problems at all

      Delete
    8. Soya ni memang bagus tapi banyak keburukan dari kebaikan.

      yang heboh bagi anak makan serbuk2 ni ape pasal? Anak takde selera makan buat la bone broth. Malas sebenarnya kome semua ni.

      Makanan sebenar bertoksik sedap betul menulisnya. Dah pernah makan makanan sebenar ke ? Kan ke hari2 makan pil2 serbuk2 tu.

      itu le.. kalau dah taksub.. memang melangit dijulangnya. Baik tengok2 ke bawah cik puan Syue Wana .

      Delete
    9. hihihi.. kannnn. bley plak komen bgtau makanan sebenar sekarang ni dicemari toksin. pergh..kesiannya org macam ni. terlalu taksub ngn shaklee. habis tu.... bergantung la hidup ngan serbuk2 tu je. perghh..tak kuasa mak. baik aku mkn makanan seimbang, real carbo, real salad, real fruits.

      Delete
    10. Nama pun supplement..apa maksud supplement? nak saya ajar ke? ada saya cakap hari2 telan serbuk je..jangan memalukan diri anda di sini ye..awak pernah melawat kebun sayuran ke? tengok sayur cantik je gebu2..cuba try tanam sayur sendiri tengok cemana..sayur yg cantik2 tu la yang paling banyak disembur racun taknak dirosak serangga perosak..lain kali banyakkan membaca sebelum menulis..supplement berperanan mengisi lompong2 zat yang tak mencukupi..kami amalkan Shakle kami makin sihat..kami tak rugi apa..kesihatan Allah yang beri tapi ada asbab..semua takdir ada asbab..kalau jatuh sakit pun ada asbab

      Delete
    11. Owh Diyana...Shaklee satu satunya supplement semulajadi kat Malaysia..kalau dah pakai setahun tapi tak tahu Shaklee satu satunya supplement semulajadi nampak sangat nipunya..ada jumpa silica gel ke dalam botol Shaklee? then tu bukan Shaklee..kalau setakat buat ayat semua orang boleh buat..tunjukkan bukti

      Delete
    12. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    13. Sebenarnya dah lama isu ni timbul semenjak ramai yang rajin
      share dan posting artikel tentang keburukan soya atau soya bahaya pada
      kesihatan. Sampaikan ESP Shaklee pun kena condemn juga.So yang mana
      masih ragu-ragu apa kata baca dulu ya.. Artikel ni memang panjang sikit
      tapi sebab nak jelaskan isu yang hot ni memang tak boleh nak buat
      pendek-pendek. So kalau betul-betul nak tahu bacalah ya…

      Memandangkan memang ramai blogger mahupun researchers dalam dan luar
      negara yang mengupas isu soya bahaya pada kesihatan, jadi rasanya tak
      perlu lah saya nak listkan satu per satu. Google je pun memang bersepah
      artikel di blog/website yang senaraikan satu per satu keburukan soya ni.

      Cuma saya hairan hampir kesemua artikel hanya menyebut perkataan soya
      sedangkan ada 2 jenis soya di dunia ni iaitu GMO soya dan non-GMO soya
      (pendirian peribadi saya organic soya termasuk dalam non-GMO soya). Jadi
      saya hairan kenapa tiada orang yang mengupas isu 2 jenis soya ini.

      Delete
    14. Apa beza GMO dengan Non-GMO?

      Kepada yang belum tahu *GMO* adalah singkatan kepada *Genetically
      Modified Organisms*. Ia bermaksud organisma (baik haiwan mahupun
      tumbuhan) yang sudah *diubah kandungan genetiknya oleh manusia*. Tahukah
      anda hampir kesemua produk makanan yang kita ambil seharian sebenarnya
      adalah produk GMO? Kenapa?

      Sebab kita perlukan makanan lebih banyak dari yang pasaran sedia ada
      mampu bekalkan. Jadi pakar-pakar industri pemakanan terpaksa ubah
      genetik tumbuhan/haiwan supaya tanaman cepat masak, buah lebih besar,
      kandungan minyak lebih banyak, haiwan cepat matang dan macam-macam lagi.
      Jadi takde lah nak berlaku krisis kekurangan makanan.

      Maka soya juga tidak terkecuali. Malah pada tahun 1999, satu kajian
      membuktikan pengambilan soya boleh mengurangkan risiko penyakit
      berkaitan jantung. Maka semenjak itu, permintaan soya melanjuk naik
      lebih dari yang mampu dibekalkan oleh pengusaha soya. Maka disebabkan
      permintaannya yang tinggi dalam industri makanan, minyak, farmaseutikal
      dan sebagainya, *96% soya di dunia adalah soya GMO*. Boleh dikatakan
      semua produk soya yang anda ambil seharian adalah soya GMO kecuali anda
      memang beli soya yang bertanda ‘Organik’ atau ‘Non-GMO’. *Non-GMO* ini
      bermaksud *‘Non-Genetically Modified Organisms’ di mana kandungan
      genetiknya tidak pernah diubah oleh manusia.*

      Delete
    15. Kenapa saya bercerita pasal GMO dan non-GMO ni? Anda kena faham
      perbezaan dua jenis soya ni barulah boleh terima akal apa yang saya nak
      ceritakan seterusnya. Jadi setelah saya menjelajah dari website ke
      website, saya setuju yang soya memang boleh mendatangkan mudarat kepada
      kesihatan badan jika

      1. *Produk soya yang dimakan seharian itu adalah GMO soya*
      2. *Produk soya GMO dimakan dalam kuantiti yang terlalu banyak
      setiap hari*

      Delete
    16. Untuk point 1, disebabkan majoriti besar soya adalah GMO dan tak
      mustahil apabila kita sudah ubah genetiknya, akan berlaku kesan
      sampingan pada tubuh kita. Ya lah, dah kita ubah kejadian Allah mestilah
      ada kesannya kan? Tapi menurut kajian pakar juga, peluang untuk
      berlakunya perpindahan DNA dari soya GMO ke tubuh manusia yang boleh
      menyebabkan soya bahaya pada kesihatan adalah s*angat rendah dan hampir
      tiada*. Itu kata pakar lah ya di mana anda boleh rujuk sendiri di
      Genetically Modified Soybean
      .

      Tentang point ke-2 pula, sedangkan Islam sendiri pun menyuruh umatnya
      bersederhana dalam pemakanan. Setahu saya apa sahaja makanan pun kalau
      diambil berlebihan sememangnya akan memudaratkan badan kita. Jadi kalau
      ada yang memang makan bergelen-gelen soya GMO setiap hari, memang logik
      lah anda berisiko tinggi mendapat penyakit-penyakit yang dikaitan dengan
      soya tu. Tapi ada ke orang makan atau minum soya bergelen-gelen setiap
      hari? Rasanya tak ada kot.. kan????

      Delete
    17. Benarkah soya melemahkan kejantanan lelaki?

      Ada yang berpendapat *soya membekalkan phyto-estrogen* di mana ia boleh
      *melemahkan kejantanan lelaki* (dalam erti kata lain lelaki jadi
      pondan). Jadi ramailah ibu hamil yang takut nak minum sebab takut nanti
      keluar baby boy jadi lembik. Phyto-estrogen adalah sejenis*komponen
      daripada tumbuhan yang seakan-akan hormon estrogen* dalam tubuh manusia.
      Jadi anti-soya berpendapat pengambilan soya akan menyebabkan lambakan
      phyto-estrogen dalam badan. Bila estrogen tinggi, maka hormon perempuan
      lebih tinggi menyebabkan lelaki jadi lembut a.k.a pondan.

      Tetapi ia sentiasa patah balik pada kuantiti. Jika anda ahli bina badan
      (body builder) sememangnya anda perlu kurangkan produk soya atau
      sebarang produk yang boleh bekalkan phyto-estrogen kerana ia boleh
      mengganggu hormon maskulin yang anda perlukan. Malah ramai body builder
      berpendapat ia menggangu otot. Tapi jika anda lelaki biasa yang cuma
      minum soya pada kadar sederhana rasanya takde lah sampai jadi lelaki
      lembut. Begitu juga untuk ibu hamil. *Apa-apa pun pilih soya non-GMO dan
      ambil kuantiti pada sederhana.*

      Dan apa yang anda perlu tahu juga, pengambilan phyto-estrogen dalam
      kuantiti sederhana bermanfaat besar dalam mengurangkan risiko kanser
      terutama kanser payudara, sakit jantung, diabetes, strok, obesity dan
      banyak penyakit lain. Jadi takde lah soya ni bahaya pada kesihatan 100%
      kan? Boleh rujuk kajian di *The Pros and Cons of Phytoestrogens*
      .

      Delete
    18. Soya mengganggu sistem pembiakan lelaki dan wanita?

      Isu ini timbul disebabkan kandungan phyto-estrogen di dalam soya.
      Memandangkan phyto-estrogen adalah komponen dari tumbuhan yang serupa
      dengan estrogen (estrogen-like compounds), maka *phyto-estrogen akan
      melekat pada reseptor estrogen* dalam tubuh manusia. Jadi ini
      *menghalang estrogen yang sebenar untuk melekat* bagi menjalankan
      fungsinya dalam tubuh manusia. Isu ini sebenarnya*50-50 (ada betul dan
      ada salah)*.

      Menurut pembacaan saya pada lelaki, risikonya tinggi jika soya yang
      diambil adalah soya GMO dan diambil pada kadar berlebihan. Pada wanita
      pula ia bergantung kepada banyak faktor. Ada kajian menunjukkan
      pengambilan soya (pendapat saya soya biasa yang GMO) pada kadar tinggi
      dari usia kecil boleh mengganggu. Tetapi pada wanita yang sudah dewasa
      ia sebenarnya *membantu melambatkan menopouse dan osteoporosis*. Tapi
      seperti biasa mestilah dalam kadar sederhana dan ambillah soya non-GMO
      untuk lebih selamat kan. Boleh rujuk kupasan kajian di *The Pros and
      Cons of Phytoestrogens*
      .

      Delete
    19. Soya menyebabkan kanser?

      Ini juga disebabkan kandungan phyto-estrogen di dalamnya. Dan ini juga
      50-50. Berdasarkan kajian pendedahan pada phyto-estrogen dalam kadar
      yang tinggi dan berterusan boleh meningkatkan risiko kanser terutama
      kanser payudara. Tetapi kajian juga menunjukkan pengambilan soya dalam
      diet harian berupaya mengurangkan risiko kanser. Ini juga selari dengan
      banyak kajian yang dilakukan di kalangan orang Asia yang rata-rata
      mengamalkan produk soya dalam diet harian. Jadi pendapat saya seperti
      biasa berbalik kepada apa yang Islam suruh. Bersederhana dalam apa jua
      yang kita ambil. Dan paling penting pastikan soya itu non-GMO.
      Sememangnya banyak kajian menunjukkan phyto-estrogen berupaya
      mengurangkan risiko kanser terutama kanser payudara. Boleh rujuk kajian
      di *The Pros and Cons of Phytoestrogens*
      .

      Delete
    20. Soya mengandungi heavy metal toxic, natural toxin, gaitrogen dan
      bahan kimia lain yang bahaya pada kesihatan?

      Ya, yang ini saya setuju sangat soya bahaya pada kesihatan jika anda
      pilih untuk mengamalkan produk soya GMO. Yang memang dah diubah
      genetiknya, dan diberi pelbagai bahan kimia lain supaya cepat masak,
      saiz lebih besar, lebih banyak minyak dan sebagainya. Dan ya, saya juga
      setuju soya bahaya pada kesihatan jika anda pilih untuk mengamalkan
      produk soya GMO yang diproses seperti kebiasaan iaitu menggunakan
      alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain. Jadi isu ini*boleh
      dielakkan jika anda pilih produk soya non-GMO yang diproses tanpa
      alkohol dan bahan kimia.*

      Delete
    21. Soya bahaya pada kanak-kanak?

      Memang ada yang timbulkan isu ni dan melalui pembacaan saya, pemberian
      susu formula berasaskan soya secara berterusan pada bayi sememangnya
      mendatangkan kesan sampingan pada kesihatan anak. Menjadi trend semasa
      untuk berikan bayi susu formula berasaskan soya kerana dikatakan susu
      dari susu lembu tinggi lemak, gula dan sebagainya. Tapi sebenarnya tidak
      ada beza pun. Nak yang terbaik? Berilah anak anda susu ibu kan… Menurut
      kajian, antara *kesan sampingan yang timbul adalah tempoh haid dan
      senggugut yang lebih panjang dan berisiko tinggi untuk menghidap
      ‘uterine fibroid’ (fibroid di uterus)*. Boleh rujuk ulasan kajian di
      *The Pros and Cons of Phytoestrogens.
      *Tapi kalau
      sekadar beri soya sebagai sebahagian dari diet harian, tak sama macam
      beri susu formula kan?? Jadi pada saya soya bahaya pada kesihatan
      kanak-kanak jika diambil pada kuantiti sederhana dan amalkan non-GMO soya.

      Delete
    22. Jadi harap sedikit sebanyak terjawab isu soya ni? Tidak perlulah nak
      ditakutkan sangat dengan soya. Walaupun saya setuju point ramai orang
      yang mendakwa ia dakyah Yahudi gembar gemburkan kehebatan soya ni, tapi
      pada saya sebagai salah satu tumbuhan yang diciptakan Allah, ia ada
      khasiatnya pada tubuh manusia. Tapi saya juga setuju, ada jenis kacang
      soya bahaya pada kesihatan. Cuma kalau nak 100% selamat pilihlah soya
      non-GMO dan ambillah dalam kuantiti sederhana. Betul tak tuan-tuan dan
      puan-puan??? Tapi ini cuma pendapat peribadi saya berdasarkan kajian dan
      pembacaan saya.

      Delete
    23. mohon cik/puan syue wana bagi proper reference utk paper tersebut. supaya saya boleh cari original article. terima kasih

      Delete
    24. comment deleted kerana ada unsur promosi produk. sila promote di tempat lain..jgn amik kesempatan kt blog ni ye. terima kasih

      Delete
    25. Dear Diyana, Thank you for your "testimoni". Kita takkan jumpa testimoni sebegini kt blog2/FB penjual2. Kita hanya dengar all the good news and the beauty of their products. Tak dinafikan ramai sahabat/saudara2 sy personally pm sy cerita psl pengalaman buruk mereka selepas ambil ESP dan produk2 supplement berasaskan soya yg lain. diorang punye bad experience menyebabkan diorang serik, tp diorang malas nk bgtau penjual2 tu sbb alasan yg selalu diberi ialah "healing crisis", produk x sesuai, dh ramai org guna semua puji..etc2. well, maybe we should have a blog/database yg collect all the bad testimonials jugak supaya pengguna boleh compare both sides. xdela kita tgk good testimonials je...sbb penjual2 hide the bad testimonials. biar orang dengar both sides of the stories, and weigh the risk and benefit...thus making an informed choice :)

      Delete
    26. Saya percaya saya dan Cik Hanisah bukan golongan yang punya banyak masa nak berhujah mengenai perkara ni....hidup mesti terus..seperti yang cik hanisah perjuangkan "eat real food" apa kata perbanyakkan entri yang membantu orang ramai memilih real food yang sihat..contohnya entri teknik memilih sayur, teknik membasuh buah, cara memasak sayur untuk mengekalkan vitamin dan lain-lain ilmu yang bermanfaat..apa yang kita tulis hari ni akan jjadi bekalan sama ada dosa atau pahala..jadi baik kita semai ilmu yang bermanfaat..elakkan sesuatu yang menjadi perang mulut..tapi kalau cik hasnisah memang jenis suka berdebat tu terpulang..apa yang penting kita perlu lebih banyak memberi dalam hidup ini..selamat maju jaya..tak larat nak baca komen-komen terbaru..huhu

      Delete
    27. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/
      http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_soybean

      Delete
    28. Terima kasih sgt2 sbb sudi share artikel tersebut. Pastinya, bhgn conclusion is my favourite. Saya nk cite few sentences dlm conclusion article ni yg saya rasa everyone should be aware of this issue:
      1. “While the potentially beneficial effects of phytoestrogen consumption have been eagerly pursued, and FREQUENTLY OVERSTATED, the POTENTIALLY ADVERSE EFFECTS of these compounds are likely UNDERAPPRECIATED”
      2. “Animal data reveal that the isoflavones have a wide range of molecular, CELLULAR AND BEHAVIORAL EFFECTS at doses and plasma concentrations attainable in humans”
      3. “Consumers should be aware that soy contains ENDOCRINE DISRUPTING COMPOUNDS and MAKE DIETARY CHOICES ACCORDINGLY”
      4. “Women who are pregnant, nursing, or attempting to become pregnant should use soy foods with caution”
      Kita dh selalu dengar psl the good effects, I guess it’s the time to highlight the bad effects as well. Seperti title entry saya ni…sy refer to babies and children. At the end, we should think and think…..is the risk worth taken just because kita nak the benefit? Kalau nk terus feed you children with soy products, teruskan. Its your own option. But saya nak parents “ambil tahu” the risk and benefit..and tahu yg ada lagi safe option di luar sana yg tak controversy mcm soy ni….like habbatussauda, susu kambing, madu, virgin coconut oil etc. saya tak nak argue pasal GMO or NON GMO. Sbb penbacaan saya especially dr buku “the whole soy story” by Kaayla T Daniel… menjelaskan yg issue GMO tu is a very small part. It’s the issue of soy yg sebenarnya, what’s naturally occurring in there…phytic acid, isoflavones etc. What we should be discussing is fermented soy vs non fermented soy…. Baru kita Nampak beza. GMO is not my issue….

      Delete
    29. Wowww copy paste dr shaklee ke ni?...adakah org yg bg info2x ni sendiri masuk lab dan buat experiment on all that stuff...they can write anything.....do not too obses...rupa bntuk all that ingredient and colour i bet u cannot describe. .hoho

      Delete
    30. 6 Negative Side Affects To Eating Genetically Modified Foods

      Genetically modified organisms also known as (GMO’s) can be found in as many as 60-70% of the foods in the US.

      As we have written about in the past dangers of GMO’s, a genetically modified organism according to The Non-GMO Project are organisms that have been created through the gene-splicing techniques of biotechnology (also called genetic engineering, or GE).

      This relatively new science allows DNA from one species to be injected into another species in a lab, creating combination’s of plant, animal, bacteria, and viral genes that do not occur in nature or through traditional crossbreeding methods. The use of genetically modified organisms in foods was recently banned in Europe, but the US isn’t to that point yet due to the highly political nature of what is keeping GMO’s on the market and in our food.

      Here are six of the dangers that have been discovered by consuming genetically modified foods…
      1. Food Allergy Symptoms Increase Dramatically

      food allergies

      According to scientific research, it has been shown that those who eat genetically modified foods tend to see an increase in their allergic reactions to the types of foods they are already allergic too. By eating these genitically modified foods people also form allergies to foods which they were never allergic to before.
      2. Bodily Toxicity Increases

      body toxicity

      As individuals ingest more and more genetically modified foods and organisms into their body it has been shown that the bodies toxicity increases which leads to a ton of other potentially serious health problems. As stated by NaturalNews.com it has been shown that there is a definite link between Obesity, Cancer and Toxicity.
      3. Negative Reproductive Effects

      reproduction

      In lab tests done on animals there were cases where once the animals ingested genetically modified food they became completely sterile in a matter of weeks. What was interesting in fact was that in some cases these animals were force fed the food because they didn’t want to eat it themselves naturally.
      4. Negative Effects To Digestive System

      digestion

      They are finding that GMO’s are a breeding ground for bacteria and virus’s and since the digestive system is where the body is exposed when ingesting these harmful foods, reversing the damaging effects of these foods is nearly impossible. In other cases on mice and rats, there is documented proof that the digestive system grows bigger for some strange reason.
      5. Unknown Genetic Effects On Humans

      unknown

      The jury is still out on all of the known causes about how Genetically Modified Organisms will negatively affect the greater human race, so it would be best to avoid them at all costs knowing the long term health risks of ingesting these foods on a regular basis.
      6. Death

      Death

      In some cases death has also been a challenge in working with GMO foods where rats and mice die in a matter of weeks by eating genetically modified food.

      As everything adds up over time, and the more these genetically modified foods are pushed on us as Americans, knowing the dangers going in and actively speaking out against it may save more lives now and in the future.

      Sources:

      http://www.seedsofdeception.com/Public/AboutGeneticallyModifiedFoods/index.cfm

      http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=7277

      http://www.seedsofdeception.com/Public/GeneticRoulette/

      http://www.conditionnutrition.com/reviews/top-10-dangers-of-genetically-modified-food/

      http://www.i-sis.org.uk/GMOSandHumanHealth.php

      Delete
  10. ckp mcm2. bg lah isu betul2. mkn makanan sebenar anak refuse, xnk makan kering kontang. bukan bg setin sehari

    yg kata lecithin tu, hang p ty shaklee nutritionist. mmg boleh la kalau high obess. dos je lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas perkongsian.

      maaf, personally saya tak terima pendapat dari orang2 yg 'Hired" by MLM companies..termasukla "nutritionist dari Shaklee". sebab pendapat2 mereka ada conflict of interest and highly biased. mmg ada je published papers yg kata soy ni bagus, tapi jgn lupa byk jugak published papers yg prove the harm of soy, especially for babies/kids. Of course nutritionist dari company ni akan quote/cite papers/info yg sesuai dgn keuntungan company mereka, kalau tak for sure kena pecat la kan? Nak cari info....cari dari sumber yg xde kaitan dgn companies atau people yg ada "conflict of interest".

      Delete
    2. http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy
      http://toxicstudylist.blogspot.co.nz/
      http://fetaltoxic.blogspot.co.nz/

      Delete
  11. Aku mmg x berapa la so called healthy commercial food ni..tp aku lg sedih sbb ramai kawan2 doktor aku pn terlibat menjual product2 ni..siap ada yg berenti keja..keep it up hanis..at least this becomes an eye-opener for those who care to know n read up :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sedih kn?

      ada je org nasihat aku..buat keje ni. xyah susah2 blaja Phd, teruk2 keje...tp bleh dpt income smpai 30k sebulan. hidup senang, kerja pun tak susah. especially aku pegang degree in medical line..senang nk influence org. Tapi alhamdulillah, aku tak tergugat lagi dgn amount duit yg ditawarkan. Jgn ko pulak yg tergugat....nnt aku cubit baru tau!! :)

      Delete
    2. Maaf ckp ye...ade seorang insan saya kenal kerja di hospital...tp bukan sebagai doc...mmg sangat obses dgn produk shaklee...tp maaf ckp depan mata apa yg dia ckp almost 100% xberlaku..cth anak2 dia lg kerap sakit dr anak2 kami kwn2nya yg lain yg xambil apa2 produk..cth lain dia akan telan extra dose of lecithin cth 4 biji after mkn2 yg bnyk2..makanan berlemak2..then she promote " i stay slimdgn shaklee" padahal mmg dia bersaiz kecil..
      Lg 1 paling saya xsetuju..sehingga mengaibkan org berbadan besar dgn mengatakan org sekian2 xbijak sbb xmemilih shaklee...sorry to say..drpd org nk bli...terus xjadi beli pon ade..
      For me that is sooo obses dgn produk smpai xmkn nasi atau apa2 natural food berhari2 hanya bergntung pd produk shaklee..
      At the end dgn riak dan megah menceritakan untung berbelas ribu..
      Tp yg nyata kami yg nmpak mmg apa yg diceritakan dr segi kulit halus mulus dan sebagainya semua xbenar belaka...simpati saya pd pembeli online dia..
      Sekian....

      Delete
    3. Memang tergelak guling dengan ayat si nonymous yang bagi link doktor jual shaklee ni.

      Wehhhhhhhh... ingat Dr tau semua ke wehhhhhhh . Tak agak2 la si nonymous ni . Pemahaman yang tinggi dalam bidang dia ????


      Sah2 ko memang tak membaca banyak ni. Patut la menadah dengan shakeboooommmmmm

      Delete
    4. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    5. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    6. Supplement? Rubbish! Just an expensive urine!

      Dah tak cukup duit ke jadi doktor sampai nak buat Shaklee?

      Shaklee mahal. Nak cepat kaya la tu.

      Doktor mana boleh berniaga. Langgar etika.

      Desperate sangat ke?

      Boleh. Doktor kalu jual tahi bungkus cantik-cantik pun orang beli.

      Itu tak termasuk panas telinga bila kawan-kawan perli.

      Orang kaya la. Jutawan la. Saya amin kan saja doa-doa itu.



      This is what I get, 9 years ago. Sinis. Pedih. Sedih. Hanya Allah je yang tahu.

      Hippocrates Oath kata : DO NO HARM. Itu yang saya pegang.

      Saya tak jual ubat batuk haram di klinik.
      Saya tak ada jual ubat tidur.
      Saya tak tambah apa-apa dadah yang membahayakan diri.
      Saya tak bantu siapa-siapa gugurkan anak melalui produk.

      Saya hanya berkongsi nutrisi, pemakanan yang sel kita perlukan.

      Delete
    7. Itu yang menjadi pegangan saya. Tak perlu rasa bersalah. Itu yang menjadi visi dan misi saya bahawa satu hari nanti, pasti ramai yang sedar kepentingan pemakanan tambahan dalam kehidupan dunia sekarang.

      Ini yang menyuntik semangat saya untuk mendalami ‘Preventive Medicine’. Biar agak lari dari mainstream medicine, tapi saya tahu saya ada misi dan visi saya sendiri.

      Delete
    8. kerana itu penting beli produk Shaklee dari pengedar yang boleh consult seeloknya..produk bagus..tapi tak semua pengedar bagus..sebelum beli lihat gaya penulisan di blog beliau..

      Delete
    9. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    10. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    11. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    12. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    13. Pelbagai reaksi saya terima ..

      Supplement? Rubbish! Just an expensive urine!

      Dah tak cukup duit ke jadi doktor sampai nak buat Shaklee?

      sambungannya boleh baca kat atas...

      Delete
    14. comment deleted kerana ada unsur promosi produk. sila promote di tempat lain..jgn amik kesempatan kt blog ni ye. terima kasih

      Delete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sebab ingatkan saya yang saya dan doktor/farmacist lain adalah "jenis tak membaca". I'm sure semua doktor dan pharmacist di luar sana will take note on this.

      Testimonial puan adalah contoh2 testimonial yg saya jumpa kt FB...and sorry to say, kata2 beginila yg saya maksudkan dalam tulisan saya ni. testimoni dan pengalaman peribadi bukan sains.....

      Delete
    2. oppss..typo..sy nak tulis KALAU mereka jenis tak membaca TAK macam puan sure tersilap prescribe ubat jugak. (tak semua farmasis rajin membaca n byk ilmu cam puan)

      Delete
    3. Alahaiiiiiii... kesian anak. Kecil2 dah diberi serbuk2 ni. Pelbagaikan makanan anak. Tapi ... leceh la kannnn.. baik bagi serbuk tu lengkap nutrisi katanya..

      Delete
    4. wakaka..elok sgt la tu..anak tak nk makan sayur...terus sumbat serbuk2 ni. haa...smpai mati la dok bergantung ngn product "paling terbaik" ni. ajar la anak mkn sayur..pelbagai kan masakan. dpt mak pemalas mmg jadi mcm ni.

      Delete
    5. Wehhhh... jangan membodohkan diri lah. Dah la unvax siap bagi serbuk2 lagi. Sah2 masuk university google suku jalan ni. Orang unvax gedik juga nak unvax. Tapi bagi anak serbuk2.

      Letih la orang malas nihhh

      Delete
    6. comment deleted kerana ada unsur promosi produk. sila promote di tempat lain..jgn amik kesempatan kt blog ni ye. terima kasih

      Delete
  13. Sabar je lah Nisah.. It is very hard to educate people when they shut off their mind completely.. and to accused you "not-reading-type", is a complete BS I would say. Be a good pharmacist and educator,Nisah.. I would trust you instead of all this seller.. At least, U're the expert in reading all the ingredients.. =) be tough..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dgn saudari wanie..kebanyakan penjual MLM seperti telah di brain wash..whatever we say...or proof to them still mereka xkn terima..keep up the good work..
      Da lama saya menantikan seseorang reveal the truth about this..cause im really against this...
      Tipula kalau kata bukan jual nk kaya...sape yg menjual xnk untung?
      Salah 1 post fb atau blog penjual shaklee mesti ade puji dpt bnyk bonus dr shaklee....
      Anyway saudari nisah..tqvm 4 this..at least i know im not the only 1 whose annoy dgn MLM..

      Delete
    2. Umpama menggenggam bara api.

      Bila menjulang ke langit ni ingat2 sikit jenguk ke bawah ye.

      :-)

      Delete
  14. Go nisah go!! Don't worry.. it just an opinion.. lots of product in the market.. maybe suitable for some people.. and might effect others dlm tempoh yg singkat or lambat..we just educate.. without any conflict of interest.. hopefully.. it can benefit others.. jangan marah2.. jangan melenting2.. komen hanisah xkan mengurangkan sale korang pun.. think positif.. if u know that ur product is soooo good.. just keep selling it..

    ReplyDelete
  15. Salam puan..alhamdulillah..so far anak saya dh stahun 8 bln,saya bg dia habbatus sauda,mnum madu.klu bngun pg hdung dia brair,insyaAllah xdmm.skejap ja kering hdungnya.saya & suami pn amalkan.famili saya stat brubah sejak 6 bulan lpas bila suami beli buku Rasulullah is my doctor..dlm buku 2 mmg bnyk info pasal makanan2 sunnah Rasulullah.yg plg utama skali habbatus sauda la.saya bsyukur kami jmpa buku 2 & kami boleh praktikkan pd anak kami dr kcik..alhmdulillah..

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah dgn saya...5 jar.. Syukur semua sihat.

      Delete
    2. Bila delete comment..nampak sangat dah tak mampu berhujah

      Delete
    3. as i said in the article...saya delete komen2 yg PROMOTE atau ada unsur promosi produk mereka. Sorry, kalau nk promote produk, sila buat di blog masing2. Sini bukan tempat promote. asal ada tempat kosong je....promote je memanjang. cari pelanggan pun, bukan di sini ye.jangan keje amik kesempatan kt blog orang

      Delete
  17. besederhana lebih baik... ada pro and cons about soy ni. isu soya ni bukan isu baru.. dlm majalah/nwspaper pun ada bangkitkan tentang baik buruk soya ni.

    tp saya melihat pada etika menjual. nk menjual pun jgn obses sgt.. tak semua produk sesuai utk semua org.

    ReplyDelete
  18. alahaiii so childish..
    xpyh la nk melenting smua bgi.. yee mmg smua ibu2 mmg nk yg tbaik tuk anak2. mmg xde sape nk nafikan.

    tp jd seorang ibu..jgn tlalu obses nk anak sihat 24hrs 365ari. come on laa....manusia mane yg xsakit. isu nye,.. kite ni ade 1001 produk sunnah yg blh diamalkan. Tp knp nk dibangga2kan produk dr luar???

    Mebi baik untuk anak anda skrg....akan dtg awk taw ke??? itu sbb miss hanisah kata bace kandungan dulu.... google & kaji...

    jadi ibu kene bijak & byk mbaca yeee...jgn tlalu obses ikot org. ok daaaa....

    ReplyDelete
  19. kalau semua orang sempurna dan bijak dan tau semua ilmu, xdelah doctor dan dietitian kan? xdelah nutritionist dan pharmacist kan? anda mungkin bijak di bidang dan produk anda (read here as ubat hospital as u claimed u r pharmacist), tapi MUSTAHIL utk anda ,aster dlm semua produk kesihatan di luar :).. Terima kasih utk pandangan 'peribadi' puan yg sgt membina

    ReplyDelete
  20. Nasib baiklah ade PHARMACIST yg berakal dan rajin membaca mcm sis Hanisah ni. Jia you! you are the future's hope to educate people who have been blinded by despicable marketing strategy of MLM.

    ReplyDelete
  21. pengamal shaklee tidak semestinya tidak ambil makanan sunnah. skang nih pun berlambak makanan sunnah di pasaran yg telah diproses. tidak lagi menjadi makanan sunnah dlm erti kata yang sebenar. sy shaklee dealer...tpi sy, suami & anak2 juga amalkan madu, kurma, kismis etc...so, apa salahnya? Dalam Quran sendri ada tercatat "makanlah apa yg halal & baik bg kamu". tidak kiralah makanan sunnah ataupun makanan barat ataupun makanan jepun sekalipun. asalkan ianya baik & tidak memudaratkan. just my 2 cent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang memang le tak Nampak mudaratnya. dah la soya ni merangsang mucus dalam badan. mucus antara makanan sel kanser. membiak subur dalam badan. pastu supplement ni memang menutup penyakit. tup2 type 4. haaaaa...tak takut ke. tapi tak pe kan.. asalkan dapat banyak $$$$$$

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. Try baca entry@group dr us...dierg mmg claim soya ni x elok..try la baca..

      Kdg2 org kita ni xnk pecaya apa yg org melayu ckp...kalau org putih yg bg tau baru dierg pecaya

      Delete
    4. Penah terfikir since kt us sana dh x laku...producer soya cari market kt asia pulak..n org malaysia x rajin membaca

      Delete
    5. comment deleted kerana ada unsur promosi produk. sila promote di tempat lain..jgn amik kesempatan kt blog ni ye. terima kasih

      Delete
  22. Sebenarnya, apa saje yang kita consume kene moderate. tak kisah la makanan sunnah or yang lelain. Anggap makanan itu sebagai langkah si ibu yang nak tgk anaknya sihat, cerdik ,pandai or ape ape la.. Macam tu jugak soya, u kata pakar luar dah buat kajian psl keburukkan soya, tapi tgk jugak yang konsume tu macamane. kalau dah hari2 minum soya sampai 8-9 gelas tak ambik makanan lain then u can say tak bagus. Mcm budak2 yang alergi susu then doc advise ambil soya pengganti susu macamane pulak? sy tau u antara cerdik pandai yang suka mengkaji & baca buku2 ilmu ni, bagus dan tahniah. tapi sometime kita kene buka mata dgn keadaan
    sekeliling. tak semestinya apa yang ditulis atau dikaji tu 100% boleh kita pratikkan, ikut kesesuaian pada yang konsume. One more things, ramai kwn2 yang carik rezeki dengan join MLM ni, so kalau info tu salah, u as org yang cerdik pandai betulkan fakta tu, tak salahkan.. rather than u condem. Gunakan blog u ni sebagai panduan informasi tentang pemakanan ni. Semoga Allah merahmati u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy setuju ngn anda...kdg2 org malaysia nie bile tgk sesuatu produk tu naik mula nk kaji itu & ini.xkisah nk kaji selidik but in the end isu nie jd berbangkit coz ade yg xpaham & ikut suke komen.why not author cete psl kebaikkn & keburukan soya dr mention name produk. in the end rmi yg condem & xpaham ape yg nk disampaikan.testimoni itu adalah hak org yg guna or ambil produk tu,xsume org akn dpt effect yg same.mcm ubt hosp/klinik..anda pasti ke ubt tu bgs.klu x xde la isu2 berkaitan psl alergik pd certain2 ubt hosp.same mcm supplement gak.pd saya ikut bdn msg2...klu rase anda ckp sht xperlukan makanan tambahan xyah nk condem org lain.

      Delete
  23. info yg berguna..thanks hanisah coz kalau sy xbc ni mayb sy pon xde kesedaran nk tahu ape ingredients dlm produk2 yg selama ni dok beli n suap kt anak2.. ;)

    ReplyDelete
  24. Ok saya nak tanya kalau susu soy base yg utk baby alergic susu biasa tu camne pulak? Takkan nak bagi siraplimau kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu le. suruh gali ilmu penyusuan.. malas. ape lagi alasan nak bagi ?? menepek kat blog boleh pulak. bagi je sirap limau. lagi jimat kann

      Delete
    2. bagi la susu badan...itu pon nak kena orang lain jawabkan...haih...pandai buat anak je

      Delete
  25. Dah lama sy tunggu seseorang yg bangkitkan isu soya ni..kdg org jual shaklee ni over claimed melampau tau...semuanya sbb nak tingkatkan sale..

    ReplyDelete
  26. Apa masalah yang nak melenting sangat? Dah memang ada je agent shaklee yg memandai2 suggestkan bg kat infants. Dah try google? Dah jumpa? Good. Tapi masih takkan ngaku kan, even dah dapat bukti pun akan tetap ckp prouct hang la yang paling bagus dan tak menipu pengguna.

    Bagi lah bukti yg mealshake hang tak guna bahan sintetik. Ada berani?

    natural la sangat? Yang bodoh tak tahu maksud processed food tu boleh la percaya.

    Formula milk memang processed food. Tapi sejak bila formula milk bagus? Otak dah syok kena basuh dgn iklan tv. Kelakar.

    ReplyDelete
  27. Maaflah shaklee. Product hang sekarang ni tak ubah mcm product murahan yg bersepah merata ditepi jalan. Bezanya skrg bersepah di internet.

    Agent sorang2 nampak sangat desperate gile. Tapi obviously, diorang sendiri tak tau apa yg diorang cakap demi nak promote punya pasal. Yang tak tau apa-apa boleh lah kena goreng kaw kaw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha desperate is the right word....hahah. Tp ckp concern pasal kesihatan org lain. Come on lah...kata2 org nk naikka sales..pastu what happen after sale tanggung sendiri kalau la aku yg bli pastu mkn ade side effect smpai kna warded mmg aku saman penjual shaklee...

      Delete
  28. Pendapat aku...terlebih bace artikel yg tulis mcm2 konon kajian2 mcm2 xsemestinye btul.kdg2 propa je lbh.setiap org bdn beza2...ade org sesuai mkn produk ni ade yg xsesuai.ade org mkn produk A berkesan ade org xberkesan.ikut bdn msg2.ade org xyh mkn ape2 produk sht je.tu rezeki Allah bg...rezeki sht.klu btul g wat thesis wat kajian btul2 & dptkn pengesahan & pengiktirafan...xyah nk tulis2 dlm blog.bkn ape...klu xbtul dh jd fitnah.sbb tu aku mls nk bace2 blog2 nie...aku xckp sbg aku penjual produk shaklee @ produk lain2...xkena kt bdn sdri kite xtau...tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan makanan sebenar le. buat ape serbuk2 begitu yang dah tentu dah lalui macam2 proses.

      Delete
    2. kena paham...xsemua org Allah bg bdn yg sht & sentiasa sht.kdg2 Allah beri ujian sakit. bila sakit sume nk g hosp...bleh plak mkn ubt hosp yg byk dadah tu kan. xsalah nk mkn ubt hosp.kebykkn org yg amik supplement nie sbb nk cegah penyakit & nk ikhtiar sembuhkn penyakit. jgn sombong ckp makan mknn sht anda xkn sakit. Allah klu nk beri ujian kt sape2 je...bdn org lain2 penerimaan terhadap supplement yg diorg ambil.xsemestinya shaklee supplement terbaik utk sume org.ade org mmg xleh amik produk berasaskn soya coz penerimaan bdn dia...mcm alergik pd kekecang xleh amik soya nie.so jgn la ckp hanya mkn mknn sihat pun dh ckp.supplement hanya makanan tambahan...kena paham.klu xnk amik ape2 supplement xyah la nk kondem mane2 supplement. bersyukur sbb anda xyah ambil coz Allah beri rezeki sht.klu manusia diberi pilhan...sape nk nk bazir duit beli produk utk suka2...

      Delete
    3. orang pemalas je yang suka2 beli produk ni...alahaiiii

      Delete
    4. Rsenye blogger ni xde mention nama mn2 company.. Npe rmai yg melenting? Erm..kan dia suh kaji dlu b4 bg ank2.. Xpyh la nk pertahankn produk masing2

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. deleted kerana ada unsur promosi produk. terima kasih...dan sila promote di tempat lain

      Delete
  30. typical Malaysian
    bila bg pendapat skit...konon jd fitnah.
    pastu nk saman...name pun pendapat dan nasihat. tang mana plak wujudnya fitnah. nak ikot or tak tpulang. tepuk dada tya selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia cerita kat sini guna nama Meal Shakes..Shaklee je yang ada produk nama Meal Shakes..bila minta bukti..3 link dia bagi jenama Her***fe F*, F*..sebab tu dah jadi fitnah..xda bukti jenama Shaklee buat kerja cenggini

      Delete
  31. Thank you Hanisah for sharing the info on the soy based product. Bukan senang pakar nutrition nak share informative article dekat blog :)

    Kepada yang comment, jangan mudah melenting sebab apa yg dikongsikan itu betul, soy based product tak sesuai utk budak yang berumur bwh 2 tahun. bukan itu sahaja, ada banyak mknn lain yg kita perlu observe before bg dekat anak2 yg umur less than 2 yrs. kene tgk allergic reaction and etc.

    Saya seorang physics lecturer dan kalau org tanye pasal physics engineering, insyaAllah saya akan jawab dgn lancar. TAPI kalau org tanye pasal chemistry, mungkin saya tak boleh jwb sebab saya bukan pakar chemistry.

    Sama jugak dgn puan Hanisah, anda pakar dlm nutrition, tapi belum tentu lagi anda pakar dlm business and marketing. Jadi mungkin ramai yang melenting sebab puan Hanisah mention pasal MLM. Ilmu business and marketing bukan boleh diajar sehari dua. MLM bukan ada dekat Malaysia sahaja, tapi internationally. Jangan membuat assumption apa2 yang kita belum pasti. Bila kita nak tulis ataupun spread sesuatu, kita mesti nak buat reasearch dan baca dahulu, sama macam Puan Hanisah nak tulis pasal nutrition, perlu ada ilmu pasal nurition.

    Distributor yang Puan Hanisah maksudkan pun mungkin belum lengkap ilmu as a sales marketer and nutrition. Why not kita berkongsi ilmu yang memang kepakaran kita sahaja instead of ilmu yang belum lagi kita discover.

    Sejujurnya saya suka org2 yang pakar dlm bidang masing2 share article untuk dikongsikan dgn org lain yang memerlukan ilmu tersebut. ;) Sangat2 indah bila kita boleh bertukar info tentang kepakaran masing2.. InsyaAllah.. rezeki Allah maha luas dan tak sesuai mempersoalkan rezeki orang lain walaupun kita lebih pakar dalam sesuatu bidang itu.

    Jangan baca dalam keadaan yang marah, baca dalam keadaan yang tenang dan komen. Mesti komen itu akan lebih rasional dan sedap dibaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, saya terpaksa betulkan. saya bukan nutritionist atau dietitician. Hanya seorang ex-pharmacist yg kini postgrad in Pharmacy yg ada high passion to learn the real nutrition.... melalui databases and scientific proof, bukannya testimonial atau maklumat dari companies. Apapun, terima kasih atas teguran puan

      Delete
    2. Since hanisah sebut yang u study base on database and scientific proof, kenapa tak study dari company product tu sendiri.
      Saya pasti, company2 makanan tambahan ni mesti ada paper research diorg tersendiri, ada result dari 350 clinical test yang diorang buat etc.
      Contoh kalau u nak study quran, tak kan u nak pakai kitab lain untuk u faham quran, betul tak?
      U mesti go thru quran, baca 1-1 ayat dalam al quran.

      Delete
    3. heboh dengan 350 clinical studies tu. soya dah tak laku kat sana dilemparkan ke sini pulak. kesian lah korang ni tak baca keburukan soya

      Delete
    4. saya sokong kalau nk study quran, definitely kena baca quran, belajar arabic dan belajar dgn muslim scholar. tp kalau nk tau psl produk, companies adalah tempat terakhir yg perlu kita tanya. baca buku "bad pharma", then akan faham cara companies hide the bad info, dan HANYA bgtau the good info to the public. Kalau nk cari info psl kebaikan dan keburukan, kena cari dari researchers yg xde conflict of interest, dan xde kaitan dgn companies. kalau tgk journal articles pun, at the end tu besanya authors akan declare jika dia ada "conflict of interest" dgn companies atau issue tersebut. kalau authors tu dtg dari company tu, atau dapat grant dr company tu...most probably orang xkan pecaya sgt dgn article tu..atau reserve as the last. these people will tell info based on their "pocket". kalau ckp bende buruk...sure kena pecat. So, sorry, saya xkn dapatkan info dr companies psl pros n cons...but saya akan tgk article databases dan cari maklumat dari researchers yg xde conflict of interest

      Delete
  32. agree wif author....rase mcm merepek je produk skrg.jadi pengguna perlu bijak.takkan sume nak harapkan produk/pil kesihatan jeee.....sampai masalah sembelit pon kene ambil pil??ambil air dan serat yg secukupnya kan lebih penting.........habit pemakanan sebenarnya yang memainkan peranan penting.

    ReplyDelete
  33. saya pasti ramai yg xsuke ngn MLM..isu sebenar yg diceritakan oleh author lain tp saya lihat sebenarnya ramai yg xsuke ngn MLM.saya pun mula2 xsuke MLM. konon MLM sistem piramid yg hanya untungkn org atasan je. tp pernah x anda sume pikir yang sistem bekerja di tempat kerja anda pun amalkan sistem piramid? kita ade bos,penolong etc.kita sbg org bawahan hanya dibyr gaji yg ttp amaunnye tp bos2 kita dpt projek sane cni & untung besar.tp adakah kita dpt keuntungan dr syarikat kite tu? xde kan.
    macam tu jugak dgn MLM...diorg bekerja jual sesuatu produk.gaji mereka berdasarkn untung produk yg dijual.kelebihan mereka..mereka ade bonus tiap2 bulan atas usaha mereka jual produk. saya lihat ramai yg berhenti kerja & join MLM sbb di MLM bile kite usaha lbh kita dpt lbh.tp klu kite kerja kt syarikat biase kita ttp dpt yg sama walaupun usaha lbh.itu pun klu bos nk bg bonus...
    Tentang produk yg melambak2 kt pasaran...terpulang pada individu utk nk beli @ x..itu hak mereka.kalau anda rase anda anti ngn supplement xyah nk condem org lain. kehidupan kita berbeza2...kita xleh nk nilai dgn hanya beri makanan yg sihat kita akan terus sihat.produk yg dijual hanya makanan tambahan so klu anda rase xperlu xyah ambil.bg mereka yg ambil mereka tau ape yg baik ape yg x utk mereka dan keluarga.
    Kita jgn sombong bila bercakap..kadang2 kt sesuatu tempat ssh nk beli makanan yg sht..lgpun anda yakin 100% ke buah & sayuran yg anda beli bebas & chemical & boleh jadi makanan yg sht?
    Pikir2kan lah...

    ReplyDelete
  34. Aku cukup pantang bila orang samakan kita yang kerja makan gaji ni dengan bisnes MLM. Kau pegi tengok dalam video ustaz azhar idrus psl MLM.

    Orang makan gaji macam aku ni, berpenat lelah masuk office, tinggalkan anak kat pengasuh, balik keja masak lagi..jangan nak sama dengan orang yang buat keja MLM promote produk je. Takde timeline apa semua. Orang makan gaji ni nak kejar dateline lagi..sakit betul hati aku baca. Memandai je cakap. MLM tau jual produk dgn testimoni yang betul ke tak, dapat downline yang dipanggil anak la konon, pastu dapat duit atas angin. Mau sama lagi dengan orang yang keja makan gaji. Otak letak mana? Lutut. Bodoh tak boleh diajar. GERAM!

    ReplyDelete
  35. saya sokong pendapat anda..teruskan usaha.. bagi pendapat saya..pemakanan sunnah lebih baik utk anak dan diri kita sendr..kalau nak dapatkan anak2 yg sihat dan bijaksana..byk doa2 dan amalan yang boleh dibuat sejak dalam kandungan lagi..kenapa nak bergantung sgt pada produk2 sume nie.. kalu kita lihat..ada juga org bukan islam sendr amalkan cara hidup sihat sejak mengandung tanpa produk2 nie tuk dapatkan anak2 yg sihat dan bijak..tak dinafikan mmg ada org yang perlukan makanan tambahan tapi jgn la bergantung sangat pada produk2 yang dijual.. dlm quran pun ckp madu penyembuh segala penyakit kecuali mati..dan please kepada penjual..harap anda semua jangan obses sgt sampai mengangap produk anda yang menyembuhkan dan meningkatkan kesihatan..itu semua tak kan terjadi tanpa izin Allah SWT..maaf atas komen ini..

    as salam

    ReplyDelete
  36. I strongly agreed with you sist. Kita tak payah nak amik any supplement pun untuk kids, kita as parents yang kena main game kat situ mcmana nak tackle anak kalau ada masalah takde selera makan, tak ceria ke ape.

    My self sendiri anak dah setahun tak amik ape ape supplement pun, fully bf, anak suka makan sebab saya selalu pelbagaikan makanan dia, dia tak suka A saya cari B pulak, cukup main banyak makanan yang kita boleh pelbagaikan.

    Masa pregnant pun Alhamdulillah tak amik supplement kecuali acid folic nie jela, plus minum la a lot of water, makan sayur dan amalkan pemakanan sehat.

    So parents akan happy anak ceria dan sehat sebab amik supplement, kenapa tak cuba effort lain selain amik jalan mudah.

    bagi saya mudah, kalau lah semua supplement tu selamat, at least mesti ada bahan buruk sebab macamana benda tu boleh bertahan berbulan lamanya (pengawet)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tahu produk Shaklee tanpa bahan pengawet, pewarna atau perasa tiruan..100% semulajadi..kalau xpercaya beli sebotol buka..dalam tu takkan jumpa silica gel macam vitamin sintetik..sebab apa Shaklee xletak silica gel? sebab vitamin Shaklee semulajadi macam bahan makanan

      Delete
    2. Letak silica gel bukan 'penentu' sama ada ianya semulajadi atau tak. Tak semestinya bila letak silica gel, benda tu tak semulajadi. Silica gel itu untuk serap moisture, supaya bahan tak rosak(kulat etc).

      Delete
    3. roti burger McD boleh tahan berminggu at room temperature berbanding roti yg kita buat sendiri, 2-3 hari dh berkulat. wonder why? sbb roti McD tu byk preservatives. kalau xde silica gel yg diperlukan utk absorb the moisture...means produk tu sgt2 hebat sampai boleh resist degradation. wonder why......

      Delete
    4. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan. Kenapakah? Kerana bila vitamin2 sintetik ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.

      Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba kalau tak percaya.

      Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.

      Delete
    5. Silica yes digunakan utk absorb lembapan..kerana vitamin sintetik mempunyai pelbagai bahan tiruan..tanpa silica gel kebanyakan bahan tiruan ni takkan bertahan lama dan mudah rosak..usah dibandingkan vitamin dan roti burger..kita pun tahu kulat disebabkan yis pada roti..kulit vitamin semulajadi biasanya diperbuat dari bahan semulajadi seperti spirulina contohnya..jika kita lihat beras, ubatan herba di kedai ubat cina dll lain2 contoh "compare apple to apple"..semua tu pun bahan semulajadi dan tak perlukan silica gel untuk menyerap lembapan as long as ianya berada pada suhu normal..now you know why..

      Delete
    6. utk faham keperluan "silica gel" dlm produk, kita kena tau bahan/additif dlm produk tu chemically bersifat "hygroscopic" atau tidak. jika bahan2 dlm produk tu tiada yg bersifat hygroscopic, maka silica gel xperlu diletakkan. tapi i believe most companies letak silica gel even produk mereka tidak bersifat hygroscopic adalah sbb just to be on safe side. sy dok beli produk supplement dlm bentuk tablet/powder kt dunedin ni... byk je yg xde silica gel. but that's not a reason utk kata itu produk natural and a good product. understand the individual excipient and final product, then baru boleh decide perlu silica gel atau x.

      plus, a good product will stand on its own..cth nya virgin coconut oil/habbatussauda. tak perlu issue silica gel utk "boost" the sale......

      that's my opinion

      Delete
  37. Salam sis.. thanks 4 the sharing.. sy stuju dgn pndgn sis pasal sesetengah pengedar ni promote asal laku barang dia je..sy ada jgk jmpa testi dari infant..just blom terjmpa dr shaklee la..anyway blog sis opened my mind.. cuma sy nk tnya..xberapa paham..soy ni bahaya mmg biji kacang soya tu dh bahaya dah or methode untuk process soy tu yg buat dia bahaya? Mcm mna plk dgn kicap tauhu n tempe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua soya, tak kirala GMO atau NON-GMO, sama je keburukannya. melainkan jika melalui fermentation process, seperti tempe, taucu, kicap. Saya rasa link dari Dr Mercola ni quite useful. Boleh guna info kt sini utk further research dan expand the info. Harap membantu

      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/04/soy-dangers-summarized.aspx

      Delete
  38. Salam...dr ingredient yg disebut personal assumption ianya berkaitan dgn herbalife, bukan shaklee.sbb setahu sy mmg dealer shaklee supposed to know that esp is not to be consumed for 1yo below.ygbsy pernah jumpa org bg shakes pd 1yo below pun herbalife shakes je sbnrnyer.

    Apapun, sy bukan nutritionist or pharmacist. Bukan pengedar shaklee nor herbalife.just user shaklee shj.

    I agree that real food is better. Tp dlm masa sam xmenolak benefits saplimen.cuma biar lah kena pd caranya.wpun u thot it is natural, kena fahami, nothi g can be so natural that it can last monthss after opening the penutup.so embrace the fact that it is not natural. It is still processed food. When u embrace that fact, do serious reading before giving it to ur family.kalau willing to take the risk, go ahead. Tp jgn la trima bulat2 yg dealer ckp, sendiri xbuat kajian.itu rasanya important msg yg sy blh xtract kt sini.dealer2 saplimen...jgn mudah melatah bila ditegur. Apapun cik hanisah, isu sbnr ialah penyalahgunaan term yg cik guna dlm blog cik, iaitu meal shake.itu merujuk specific pd shaklee, walhal ingredient cik sebut dr herbalife.kekeliruan itu tidak sihat utk perbincangan yg blh jd sihat.

    Anyhow, tq for the sharing.

    naia

    ReplyDelete
  39. Kalau shaklee bagus, kenapa tiada dijual di watson, guardian or pharmacy yg well known? Kenapa mesti melalui pengedar perseorgn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. deleted kerana unsur promosi produk. sila promote di blog masing2 ye..jgn amik kesempatan di sini. terima kasih

      Delete
    3. Sebab Shaklee di bawah akta jualan langsung..kerana tu tak boleh dijual di premis..harap maklum

      Delete
  40. Owhhh no wonder la drop kaw2 bisnes shaklee :) ala rezeki masing2,siapa nak beli shaklee biarkan je la..knp perlu bangkitkan isu2 murah mcm ni..even sy pon pngguna shaklee,sy rs ok je.. knpa perlu dropkan isu ni,knpa bkn produk len.nmpk sgt hati tu ada sedikit kedengkian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya semua salah faham...penulis masukkan produk Herb**** berdasarkan bukti yang dikemukakan..sebab pengedar shaklee promote penyusuan ibu sehingga 2 tahun

      Delete
    2. Baca betul2x..ade ke penulis condem produk shaklee...ade tulis brand ke...

      Delete
  41. Dearest,

    Don't compare too much between overseas people and Malaysian people. For us, soys have been part of our lives. We eat using soy sauce, we eat "tempe", "tauhu" and we drink soy milk. Whereas, in overseas since they have different routines they tend to have allergies on beans and eventually soy bean is one of the food that effect them severely. Unlike us, the symptom can be too severe (hard to breath and even death whenever consume). Therefore, I suggest that our doctors or researchers make a bit research on this matter before we could say anything. The soy might effect people differently according to where the people come from. Cheers!


    ReplyDelete
    Replies
    1. this link might explain the MYTH of soy...

      http://www.westonaprice.org/soy-alert/myths-and-truths-about-soy

      Delete
  42. Anyway, saya baru je letak 1 sudu kecik meal shake dalam susu anak saya. :)
    1 sudu sahaja sehari. Bukan buat minum macam formula milk,sampai 4 skop sekali minum.
    Sama macam kalau anak2 kita makan 1 biji vitamin c setiap hari.
    Its just a vitamin. :)

    ReplyDelete
  43. Saya shaklee agent...tp tu la...mmg xpenah promote lagi soy base produk...berat sgt hati nk promote..sbb sy pon xminum soya dah...kalo teringin sgt ade la minum sebulan sekali jer..paling2 pon makan tempe..hahahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Siti Nadirah...

      awak seorang yang sangat jujur :)
      semoga Allah memberkati perniagaan awak..
      banyak lagi product shaklee yang non soy based boleh jual...

      Delete
    2. good on you. sy pun ada je consume supplement shaklee sblm ni, sbb ada byk lg produk yg bagus. same goes to other companies. sy against promotion meal replacement bg babies/kanak2 sahaja. ramai yg melenting tanpa cuba faham issue yg sy cuba ketengahkan.

      tempe xde masalah..kidap dan taucu pun sama. sbb sume ni "fermented" soy. berbeza dgn soy biasa. fermentation process dh remove the phytoestrogens, phytic acid etc2. whish make it safe to consume. take care and moga Allah murahkan rezeki

      Delete
  44. assalamualaikum.

    bacalah dgn tenang dan tak biased. kalau anda lihat buku MIMS, yang ranking no1 bukanlah Shaklee. tetapi USANA :) yg jual usana relax je.

    saya consumer. bukan agent mana2. tp saya tgk yg jual bende2 ni mcm nk bersaing dgn org lain yg jual lain dr dia. padahal sama2 nkbg sihat je kat org lain yg mencari nk lg sihat tu. saya komen camni, tp saya amek je ESP Shaklee dan juga F1+aloe+tea mix herbalife. saya x taksub dgn 1 bende je. saya amek apa yg saya yakin utk diri sendiri.

    btw, jgn la jd bodoh sesiapa pun(pembeli/penjual) yg bg mealshake kat newborn. hadoiii. x masuk akal. susu ibu tetap thorbaikkk

    ReplyDelete
  45. Saya sokong cik puan Hanisah.

    Heboh betul yang dealers ni dok bagi macam-macam info pasal syarikat la pasal non gmo lah. Rubbish lah.

    ReplyDelete
  46. Aiseh. Komen yg melawan mung, mung gi delete. . Komen yg puji2 mung je mung simpan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. r u sure??? sy bukan mcm kebanyakan penjual2 yg x benarkan anonymous post di blog mereka. even dgn ID email pun diorang x approve jika kita persoalkan produk mereka.

      saya delete hanya yg mempromosi produk mereka di sini. mencanang kebaikan, testimoni etc2. sesetengah penjual ni pantang nampak "kebebasan" utk post comment... laju je nk cerita testimoni la, pengalaman baik la, promosi produk mereka. saya takkan bagi peluang org2 yg suka ambil kesempatan di blog org lain utk promote produk mereka di sini.

      Jika sy jenis yg pilih post2 yg puji sy sahaja, for sure sy ikut taktik penjual2 produk tu, sape2 yg comment..kena approve dulu baru appear. sebab tu xkn nampk comment2 yg cerita keburukan atau mslh produk tu di blog mereka. Sounds familiar???

      Delete
  47. Ni email saya puan boleh bagi semua link tu..Saya nak tahu juga,saya sangat setuju dgn penulisan puan ni. myvioren2421@gmail.com

    ReplyDelete
  48. Ni email saya puan boleh bagi semua link tu..Saya nak tahu juga,saya sangat setuju dgn penulisan puan ni. myvioren2421@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Pengambilan makanan tambahan bukanlah bertujuan menggantikan real meal..sebagai pengamal perubatan cik pun tahu diet seharian kita gagal memenuhi semua keperluan nutrisi..disebabkan kekurangan nutrisi kita mudah jatuh sakit seperti selsema, resdung, migrain, demam kerana lemahnya imuniti..jadi pengambilan makanan tambahan hanya sekadar untuk mengisi lompong kekurangan zat..Alhamdulillah saya amalkan makanan tambahan kesihatan saya makin bertambah baik..tapi pemberian makanan tambahan untuk infant sebagai ganti makanan sebenar adalah tindakan tak tepat..tapi jika sekadar nak menjadikan ia sebagai makanan tambahan tak jadi masalah rasanya..kita ibu bapa pun ramai yang bagi Mil*, Horlic*, Riben* dan lain-lain kononya kerana ia ada nutrisi tambahan..apapun terpulang pada ibu bapa untuk memilih apa yang terbaik untuk anak mereka..saya dulu2 kecil2 selalu sakit..kulit senang bernanah..alahan habuk..senang demam..bila dah besar baru tahu puncanya kerana kekurangan nutrisi untuk membina antibodi yg kuat..jadi kalau boleh saya tak nak la ia berulang kepada anak saya pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. hem... saya rasa baik amalkan makanan sunnah.. beli habbatus sauda cold press br rm36 sebotol ada 60 bjk, makan 2x sehari cukup sebulan.. beli madu tualang kg sebotol br rm35, cukup la sebulan klu ber 3... anak boleh la beli minyak habbatus sauda, masuk dlm madu bg makan... then boleh jugak cr susu kg.. utk dewasa x dpt yg fresh, boleh la minum serbuk.. utk anak fresh milk tu lg baik... ada kurma dan juga tembikai sebagai makanan sunnah.. jd sya mencari makna mana nya supplement yg diprocess tu yg lebih baik dr amalan pemakanan sunnah nih?

      Delete
  50. Sy prnah beli n mkn set utk tmbh susu. Mmg susu sy pekat. Tp ank sy x thn. Cirit birit lbh dr sbln. Sy heran juge mkn ape cirit. Last2sy tau sbb soya dlm set tu. Sy berenti minum bnda tu br ank ok. skrg ank sy x thn minum ape2 berkaitan soya.

    ReplyDelete
  51. lutcuuuu komen bila u all nak buka suplmnt pula.lawak ha ha ha ha ha

    ReplyDelete
  52. Saya ada pglmn minum soy based drink ni. Yg famous utk set pantang & menyusu. Baby terus kena prolonged jaundice almost 2 months. Sy x terfikir pun sbb supplement tu. Lps tu ambil soy drink yg konin2 utk pekatkn susu. Bila buat liver function test. Terus liver enzymes naik mendadak almost doubled from normal range. Ped suruh stop mkn supplements tu sbb katanya dh byk kes. After stop consume supplements tu, liver enzymes terus drop to normal range. Alhamdulillah. Bila benda tu berlaku..ada 2 agen yg jual kt saya. Sorg tu langsung x contact saya. Sorg lg just say sorry. Thats all. Geram jugak la. Tp nk buat cmne depa bukan registered health practitioners pun. Now jst amalkan makanan sunnah. Madu. Habbatus sauda. Badam. Susu. Real foods. Just to share my own experience.

    ReplyDelete
  53. baru jumpa blog nie. i agree real foods are the best. my experience untuk lose weight i try so many products including yg berasaskan soya nie. tapi tak kurus2 pon..last i jumpa doktor then dia buat test on my body & found one of reason sbb my metabolisme kuarng sbb consume byk soy product base. i buat treatment dgn doktor & eat real foods by dapat lose weight almost 15kg.

    ReplyDelete
  54. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete