Friday, September 18, 2009

"Plagiarism" Dalam Berdakwah

Plagiarism is one form of dishonest practice. Plagiarism is defined as copying or paraphrasing another person's work and presenting it as one's own - whether intentionally, or through failure to take proper care.

Any student involved in dishonest practice is liable to be proceeded against under the University's regulations. A range of penalties is established by those regulations, including forfeiture of marks for the piece of work submitted, a zero grade for the paper, or in extreme cases exclusion from the University.
( Copy from Univ of Otago website : http://www.otago.ac.nz/study/plagiarism.html)


Keras betul bunyi amaran dari University. Setiap pelajar di suruh berhati-hati dalam menulis assignment dan thesis paper untuk mengelakkan plagiarism. Maka, semua pun memastikan setiap assignment yg di hantar mempunyai citation dan quotation yang tepat. Takut untuk menyatakan sesuatu pendapat tanpa membuat citation terlebih dahulu.

Students menjadi lebih berhati2, setiap ayat dan perenggan di periksa dengan teliti sebelum menghantar paper kepada pemeriksa. Kerana takut dapat markah kosong... takut di panggil oleh head of dept... dan paling teruk ialah takut di buang university kerana di tuduh plagiarising other people's work without proper citation.

Hebat betul bila dilihat betapa berhati2 nya setiap pelajar memastikan kertas kerja yg di hantar itu di sokong bukti yang kukuh dan di sertakan pula rujukan yang kemas dan memuaskan.

Tetapi.....

Keadaan sebaliknya pulak berlaku bila berdakwah.

Pendakwah dengan mudahnya memberitahu ... "ini hadis sahih"......"ini kata2 Rasulullah"...." ini sunnah"....."ini ayat quran" tanpa menjelaskan rujukan sebenar pernyataan itu.

Memang mudah melafazkan kata2 itu untuk meyakinkan orang lain dalam proses dakwah. Orang yg mendengar pun terus mengamalkannya tanpa mengetahui kesahihah pernyataan tersebut kerana mereka percaya.. "mustahil pendakwah akan menipu".

Baru2 ini saya membaca sebuah buku motivasi. Melihat cara penulisnya quote hadis, sangatla mengecewakan. Beliau hanya memberitahu hadis itu sahih atau dari Rasulullah tanpa menuliskan sebarang rujukan ianya dari sunan bukhari, muslim etc. Sesiapa pun boleh claim sesuatu ayat itu dr Rasulullah.... namun mereka perlulah mengemukakan bukti yg jelas. Sekurang-kurangnya, bila org lain nk memeriksa hadis tersebut, mereka bolehla merujuk kitab asal ataupun syarah kitab tersebut, eg. sahih bukhari.

Dalam blog2 juga hal ini berleluasa sekali. Banyak sekali mencadangkan amalan2 yang di katakan sunnah, tetapi tidak ada asas yang kukuh. Bila di tanya di manakah source kata2 tersebut, mereka tiada jawapan. Mereka hanya copy and paste dr blog rakan2 yang lain, ataupun menulis semula apa yg di dengar. Maka tersebarlah satu "sunnah" dan terapung di awang-awangan kerana tiada siapa tahu periwayat mahupun asas sunnah tersebut. Yg menyebarkan, terus menyebarkan dan yg menerima, terus menerima tanpa ada persoalan.

Ramai yang memandang remeh hal ini... termasuklah org2 yg menggelarkan diri mereka pendakwah.

Dalam keghairahan untuk menyampaikan dakwah, mereka terlupa untuk memeriksa kesahihan pernyataan yg mereka buat, lantas pantas sekali menyandarkan kata2 tersebut pada Rasulullah. Mungkin kelihatannya seperti hal kecil... tetapi lihatla apa yang berlaku pada hari ini. Ramai sekali melakukan ibadah yg dikatakan sunnah di atas hadis yang tidak sahih, yang bukannya dari Rasulullah. Banyak sekali fadhilat2 palsu mengenai ibadah yang tersebar, membuatkan org percaya bahawa jika mereka melakukan ibadah tersebut, ada ganjaran tertentu di sebaliknya.

Contohnya : Sesiapa yang berpuasa pada hari jumaat, mereka akan dapat pahala seperti pahala pergi haji dan umrah.

Nampak menarik bukan? Tetapi, ianya bukan dari Rasulullah, hanyalah rekaan saya sendiri. Jika saya keluar dan memberitahu hal ini, mungkin ramai sekali yg akan percaya dan sanggup berpuasa pada hari tersebut.... kerana mereka dah tak perlu buat haji, sebab pahala haji sama sahaja dgn berpuasa pd hari tersebut.

Taqlid buta ini sangatla bahaya. Dan org yang perlu dipersalahkan antaranya pendakwah2 itu sendiri yg gagal memeriksa status hadis atau hukum tersebut sebelum menyebarkannya. Senang2 je copy dr internet, kemudiannya menyebarkan pada org ramai. Maka tersebarlah satu 'fitnah' dalam agama yang di asaskan oleh org agama itu sendiri. Nampak mudah, tetapi kecuaian tersebut akan memberi kesan besar dalam agama dan juga kita akan menanggung dosa2 di atas berlakunya fitnah dalam agama dan membuat pendustaan terhadap Allah dan Rasul.

Matlamat tidak menghalalkan cara.... walaupun niat untuk menyampaikan dakwah, periksalah dahulu untuk memastikan ianya sahih dan authentic. Janganlah buat sambil lewa, kerana kesannya besar. Bukannya susah pun. Banyak sekali kitab2 agama dlm internet, cuma perlu memcari dan membaca sahaja. Ataupun rujuklah kepada org2 yg belajar ilmu syariah yang memahami islam dgn mendalam.

Teringat satu kuliah yang saya hadiri baru2 ini. Kagum dengan seorang sahabat ini yg bersungguh2 untuk menjelaskan status hadis yg dia quote untuk kuliah itu. Kesungguhannya sgt saya hormati, kerana menunjukkan betapa dia menjaga hadis dan sunnah Rasulullah, dan betapa dia memeriksa terlebih dahulu sebelum menyampaikan kepada org lain.

Pada masa yang sama, sedih kerana ada sesetengah pihak yang melenting apabila ada usaha untuk menjelaskan status hadis sesuatu ibadah yg selalu kita amalkan. Di tuduhnya memecahbelahkan umat dan masyarakat. Ada yang lebih rela melihat masyarakatnya melakukan ibadah yang tidak sahih datangnya dari Rasulullah, dan menolak sebarang usaha untuk menjelaskan hal sebenar. Perubahan perlu berlaku.... tetapi dengan penjelasan. Penerangan kenapa pentingnya asas akidah dan ibadah kita berdiri di atas sumber yang kukuh dan sahih (Quran dan Sunnah) dan bukannya berasaskan fahaman setempat.

Pentingnya untuk memastikan dakwah yang kita sampaikan ini benar2 datangnya dari Rasulullah dan firman Allah.

Penting juga kepada org2 yg menerima ilmu agama untuk memastikan dakwah yg diterima itu di iringi dgn bukti yang kukuh. Berhentilah menerima bulat2 apa yg disampaikan, tetapi mulalah berfikir dgn kritis atas apa yang disampaikan.

Jika ada yang berkata "ini sunnah rasulullah", cubalah bertanya dalam sahih mana hal itu di sebutkan. Tanyalah imam mana yang mensahihkan hadis itu... bukhari, muslim, tirmidzi?

Jika pemberi maklumat itu tiada jawapannya atau hanya senyuman sebagai jawapan, usahlah menerimanya dengan mudah dan menyampaikannya pada org lain. Periksalah dahulu dan pastikan status kesahihannya sebelum mengamalkannya ataupun menyampaikan kpd org lain.

Dan jangan terlalu mudah menekan butang 'forward' apabila menerima email2 yang berunsurkan agama sebelum memeriksa kesahihan isi kandungannya.

Lihatlah betapa telitinya para2 muhaddis dalam mensahihkan hadis2 sebelum mereka menyampaikan pada generasi seterusnya. Namun kita terlalu leka dan mengambil mudah hal ini. Asalkan org kata itu hadis, terus kita mengamalkannya dan menyebarkannya tanpa mengambil tahu status sebenar.

" Katakanlah: Sesungguhnya TUHANKU hanya mengharamkan perbuatan2 yg keji, sama ada yang nyata atau tersembunyi, perbuatan dosa dan menceroboh tanpa alasan yang benar. (Diharamkan) kamu mempersekutukan sesuatu dgn Allah sedang Allah tidak menurunkan sebarang bukti (yang membenarkannya) dan (diharamkan) kamu memperkatakan terhadap Allah sesuatu yang kamu tidak ketahui" ( Al-A'raf: 33)

Tegakkanlah Islam ini di atas kebenaran yang pasti.

Semoga ibadah dan amalan kita ini berasaskan hanya dari Quran dan Sunnah.

Selamat mencari dan mengamalkan ilmu Islam dengan memastikan ilmu2 itu dari sumber yg kukuh.

"Tunjukilah kami jalan yang lurus. (iaitu) jalan org2 yang Kau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang Kau murkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat" (Al-Fatihah: 6-7)

Wallahua'lam

Hanisah Azhari
Dunedin 2009

No comments:

Post a Comment