Thursday, August 6, 2009

Usah Mengambil Hak Orang Lain


" Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali org2 yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran, serta berpesan-pesan dengan kesabaran " ( Surah Al-Asr )


Sedih dan kecewa melihat fenomena manusia di masa ini. Di dalam solatnya, kerap kali surah ini di baca. Di dalam perbincangan agamanya, seringkali surah ini dibincangkan. Semua pun tidak putus-putus melaungkan kepentingan masa dalan kehidupan seharian.

Masa itu emas....
Jangan bazir masa....

Namun begitu, apa yang diucapkan tidak menggambarkan hakikat iman yang sebenar.

Hati ini kecewa.... kerana manusia2 ini tidak pernah mau berubah. Malahan tidak ada usaha untuk berubah.

Di awal pagi, kelihatan pelajar2 berlari-lari menuju ke 'lecture theatre'. Ada yang tak sempat bersarapan.... ada yang memakai baju tidur yang terselindung di sebalik winter coat, ada juga yang hanya sempat membasuh muka dan menggosok gigi kerana terlewat bangun. Semua ini kerana satu, kerana mengejar masa lecture yang akan bermula.

Semuanya berkejar-kejar untuk sampai tepat pada masanya. Kenapa ya? Takut lecture notes habis? Takut terlepas lecture walaupun seminit? Ataupun takut malu kerana terpaksa masuk pintu hadapan?

Apapun sebabnya, mereka tetap berusaha untuk sampai tepat pada masanya. Terbit senyuman di bibir setelah berjaya sampai tepat sebelum lecture bermula. Kagum.... kagum sekali dengan semangat pelajar2 ini.

Namun, mengapa semangat ini tidak dikekalkan pada setiap masa dan keadaan? Mereka2 yang selalu menepati masa ke lecture, group meeting ataupun tutorial, kelihatan nya susah sekali untuk menepati masa apabila benghadiri program2 agama.

Tamrin, ceramah maupun sebarang program yang berlandaskan Islam, tidak pernah diusahakan untuk "menepati masa".

Tentatif program tertulis "Majlis akan bermula pada 10 pagi". Namun.... setengah jam berlalu, masih belum nampak tanda2 majlis akan bermula. Kerusi2 masih lagi kosong. Setelah kira2 jam 11, baru peserta mula mengisi kerusi2 yang ada. Kira2 jam 1130, barulah majlis itu bermula.

Mengapa mesti begini wahai sahabat? Mengapa engkau bersungguh2 menepati masa dalam majlis2 bersama bukan muslim, tetapi majlis2 agama mesti engkau lewatkan?

Peserta, mahupun penganjur perlu sedar akan kepentingan masa. Mungkin kelihatan seperti masalah yang kecil.... "takpela, kita kan ikut jam melayu..." . Sangatla menyedihkan bila alasan ini digunakan. Seperti ayat2 dari surah Al-Asr itu tidak membawa sebarang pengertian dalam diri.

Saya sangat kecewa... kekecewaan yang telah bercambah dalam diri setelah bertahun2 lamanya. Apatah lagi selepas bertapak di bumi Aetearoa ini. Tiap kali sesuatu majlis diadakan, saya berusaha untuk datang tepat pada masanya. Mahupun terlewat 5 minit, terasa bersalah di dalam hati.

Namun, setelah tiba di majlis2 berkaitan.... kadang2 pihak penganjur pun tidak kelihatan, apatah lagi peserta2 yang lain. Akhirnya, saya juga yang terpaksa menunggu, pernah sehingga 2 jam, baru majlis bermula. Kecewa dan kesal dalam hati. Usaha saya untuk datang awal bagaikan diperkecilkan. Memang nampak seperti kecil, tetapi bayangkan dalam 2 jam itu, banyak perkara yang saya dapat lakukan. Geram juga kadang2, terasa bagaikan tertipu sendiri.

Kata orang, alah bisa tegal biasa. Walaupun setelah berkali2 perkara ini terjadi, dan bertahun2 lamanya, namun saya tetap juga berusaha muncul tepat pada masanya. Selalu juga marah pada diri sendiri, kerana terlalu berharap situasi ini akan berubah. Kadang2 hingga memaksa diri sendiri datang lewat 15 minit kerana memikirkan majlis2 ini tidak akan menepati masa. Namun, tetap majlis itu bermula lewat dari masa saya tiba.

Wahai sahabat... bilakah kau mahu berubah? Sungguh lancar bicaramu menuturkan tentang perjuangan agama dan kepentingan seorang muslim, namun mengapa kau memandang enteng dalam menepati masa? Ini hanyalah isu yang asas sebagai muslim. Bagaimana kau mahu mengaharapkan muslim lain menghormatimu, sedangkan kau gagal dalam perkara asas dalam beragama.

Wahai sahabat2 ku yang ku hormati dan ku sayangi.. berubahlah. Bukan esok, bukan lusa... tetapi saat ini jua. Seperti mana kau mampu menepati masa dalam mengahadiri lecture, meeting dan apa jua majlis lain bersama non-muslim, cubalah jua menepati masa dalam menghadiri majlis2 agama.

Buat pemimpin2 Islam di luar sana, didiklah anak buahmu untuk menepati masa. Pastikan program2 dan majlis2 mu sentiasa berlangsung tepat pada masanya. Peliharalah masa.. kerana tanggungjawab kita masih ada.

Kerana.... ada hak orang lain yang berada dalam tanganmu.

Kerana sesungguhnya, Allah telah mengingatkan kita .......

" Demi masa...sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian "
Hanisah Azhari
8.20pm
6 August 2009
Dunedin

No comments:

Post a Comment